Tribuna
PNL
Mucenici din Gura Râului şi Mărginimea Sibiului
Mucenici din Gura Râului şi Mărginimea Sibiului

În ziua prăznuirii celor patruzeci de mucenici, a avut loc la Biserica Mică din Gura Râului  un eveniment de reîmprospătare a memoriei colective cu ceea ce a fost în perioada regimului comunist închisoarea politică. Sub numele de ”Ziua deţinuţilor politici. Personalităţi ale satelor noastre, victime ale închisorilor comuniste”, Cercul metodic al profesorilor de istorie din Mărginime, împreună cu doamna Daniela Mate, inspector şcolar la IŞJ Sibiu pe disciplina Istorie, au comemorat o seamă de personalităţi, dar şi pe acei oameni simpli ce au avut de suferit pentru crezul lor, dar şi pentru că soarta i-a adus în locul şi momentul nepotrivite.
Nu întâmplător această zi de 9 martie a devenit ”Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989”, începând cu anul 2011. Evenimentul a reuşit să fie unul de readucere aminte a suferinţelor îndurate în închisorile regimului comunist de o elită intelectuală ”vinovată” de înfăptuirea Marii Uniri de la 1918 sau pur şi simplu pentru că îşi iubeau cu ardoare neamul şi ţara cutezând a se opune cu pana sau cu arma în mână acestui ocupant vremelnic.
Cum să nu ne aducem aminte de marele nostru istoric orientalist Aurel Decei care spunea atât de frumos despre locurile natale într-un articol din 1955, intitulat ”Crăciunul în satul meu”, el fiind într-un exil adeseori disperat în Turcia. La fel vorbeşte de frumos distinsul nostru consătean despre ospitalitatea românească şi cu o adâncă nostalgie, într-o însemnare de la schitul românesc Prodromul, din Muntele Athos, octombrie 1957, cu puţin timp înainte de răpirea pusă la cale de Securitate. Nu întâmplător după ani de zile de scenarii nereuşite el va fi primul caz de răpire, condamnat la moarte şi apoi la muncă silnică pe viaţă.
Nu putem să nu ne aducem de asemenea aminte de ofiţerul de marină Ion Lepindea din satul nostru care după momentul 1956 din Ungaria trimite autorităţilor judeţului Constanţa o carte poştală extrem de caustică la adresa regimului şi a ocupaţiei sovietice. Va fi ”răsplătit” cu degradare militară şi opt ani de temniţă din care va face jumătate.
Despre Ioan Lupaş şi alţi deţinuţi politici din Mărginime, a vorbit foarte frumos colegul nostru de istorie Marius Boromiz, director la liceul din Sălişte şi mare animator cultural al ”capitalei spirituale a Mărginimii Sibiului”. S-a vorbit şi despre mucenicii Mărginimii din perioada uniaţiei închişi în ”bastionul valahilor” din închisoarea austriacă Kufstein sau despre notarul Nicolae Henţiu şi Stan Petruţiu din Sălişte.
  Părintele Savu Popa din Ocna Sibiului a vorbit elogios despre ”lotul Mizil” adică acei oameni ”ce nu au mai ajuns în munţi” în perioada anilor 1950, pentru că în armată fiind au fost condamnaţi la ani grei de puşcărie. Popa Savu, preot în Ocna Sibiului, a făcut 14 ani, Nicolae Gâţă şi fratele său Petru, din Gura Râului, au făcut 14 respectiv 7 ani de grea detenţie. Nu au fost uitaţi ”chiaburii” din Gura Râului ce s-au opus colectivizării în aceeaşi perioadă: Loloiu Ioan, Măntoiu Nicolae, Ihora Nicolae (Liţu) şi Conţ Nicolae (Crăciun).
A fost o întâlnire marcată de o adâncă trăire sufletească pentru că din auditoriu au făcut parte şi membrii familiilor ce au căzut victime ale tăvălugului represiv din perioada cea mai neagră a regimului comunist. Aceştia au întregit tabloul celor sacrificaţi în închisori cu informaţii din sursă directă de mare veridicitate. Dintre ascultători au făcut parte şi reprezentanţi ai Asociaţiei foştilor deţinuţi politici  filiala Sibiu, cărora le mulţumim pentru sprijin, dar şi oameni ai satului, invitaţi ,cadre didactice şi mai ales un mare număr de elevi în inimile celor din urmă încercând fiecare dintre vorbitori să sădească o fărâmă de amintire şi respect pentru înaintaşii lor care cu sacrificiul,  adeseori suprem, au făcut posibilă libertatea de care ne bucurăm noi cei de astăzi.
  Părintele protopop Petru Toader Damian, gazda noastră în Biserica Mică, căruia de asemenea îi mulţumim pentru implicare, a realizat o altfel de cateheză cu adulţi şi copii iar noi profesorii de istorie organizatori, am transformat-o într-o lecţie de istorie vie. Nu putem uita de asemenea frumoasa prezentare şi frumoasele poezii alese de doamna Ursu Anca, profesor de istorie la Şcoala Gimnazială Cristian şi o implicată coordonatoare a Cercului de istorie din Mărginime, iar de la Gura Râului grupul ”Tradiţii” coordonat de doamna învăţătoare Cîmpean Paraschiva ce ne-a prezentat două frumoase pricesne închinate Maicii Domnului ocrotitoare şi sprijin multor deţinuţi politici în momente de grele încercări. La finalul activităţii elevi ai şcolii noastre au depus la mormântul lui Aurel Decei coroana pregătită de membrii cercului de istorie.
Expoziţia de fotografii va fi itinerantă prin şcolile noastre din Mărginime şi va oferi un bun prilej de a rememora faptele personalităţilor fiecărui loc.
Respect şi recunoştinţă celor ce cu preţul jertfei lor ne-au asigurat viitorul nostru, iar aşa cum spunea Ion Gavrilă Ogoranu în cartea ”Brazii se frâng dar nu se îndoiesc” în numele tuturor deţinuţilor politici se poate spune rugăciunea lor: ”Mamă ţară, iartă-ne că am cutezat să luptăm şi să murim pentru tine”.

Dumitru Cîmpean - Gura Râului







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica