Tribuna
PNL
După discuţiile cu CEDO
Modificări aduse Legii retrocedărilor
Viorel ANDRIESCU
1964 vizualizari
Modificări aduse Legii retrocedărilor

În urma consultărilor cu reprezentanţii CEDO, autorităţile au decis să modifice legea privind despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist în sensul că, printre altele, aceştia nu vor mai fi obligaţii să participe la licitaţii pentru a-şi obţine despăgubirile. În noua sa formă, actul normativ elimină obligativitatea procedurii licitaţiilor publice, astfel încât cei deposedaţi abuziv de proprietăţi vor putea să aleagă între a participa la licitaţie sau, din contra, să solicite, după data de 1 ianuarie 2017, emiterea unui titlu de plată pentru cel mult 14% din numărul punctelor acordate prin decizia de compensare şi nevalorificate în cadrul licitaţiilor naţionale.
De asemenea, actul normativ respectiv nu mai obligă pe persoanele care vor primi, prin retrocedare, imobilele confiscate de regimul comunist, să returneze deţinătorului actual contravaloarea îmbunătăţirilor aduse în timp, obligaţia fiind eliminată după discuţiile cu reprezentanţii CEDO.
Noua lege mai prevede că, dacă au fost emise două sau mai multe titluri de proprietate pe acelaşi amplasament şi care se suprapun total sau parţial, comisia judeţeană va avea dreptul să anuleze titluri emise ulterior primului certificat de proprietate.
În schimbul titlului de proprietate anulat, vor fi aprobate măsuri compensatorii, în natură, sau prin echivalent, în bani.

Retrocedarea terenurilor
Referitor la retrocedările care vizează terenurile instituţiilor şi staţiunilor de cercetare, conform noii legi, acestea sunt obligate ca, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ respectiv, să predea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS)  terenurile care fac obiectul revendicării, dacă Guvernul nu dispune în mod contrar.

Cumpărătorii drepturilor litigioase
Potrivit înţelegerii convenite cu CEDO, cumpărătorii drepturilor litigioase vor primi un număr de puncte egal cu suma dintre preţul plătit fostului proprietar pentru tranzacţionarea dreptului de proprietate şi un procent de 15% din diferenţa până la valoarea imobilului.
Dacă din document nu rezultă preţul plătit fostului proprietar, punctele vor reprezenta echivalenta a 15% din valoarea imobilului.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica