Tribuna
PNL
Ministrul Agriculturii in dialog cu fermierii, la Sibiu
Ioan VIDRIGHIN
2982 vizualizari
Ministrul Agriculturii in dialog cu fermierii, la Sibiu
La sfârşitul săptămânii trecute ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, însoţit de secretarul de stat în MADR, Daniel Botănoiu, s-a întâlnit la Sibiu cu preşedinţii asociaţiilor crescătorilor de ovine şi taurine din ţară. La întâlnire au fost prezenţi şi Nicolae Ştefan, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Agricultură "AGROSTAR", prefectul Sibiului, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, reprezentanţii instituţiilor locale din subordinea Ministerului Agriculturii, fermieri şi producători agricoli sibieni. "Ne aflăm la Sibiu, într-o vizită scurtă, dar extrem de importantă. Practic, am răspuns invitaţiei Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine/Caprine din România de a discuta câteva teme importante pentru dânşii, în această perioadă. Dincolo de subvenţii, trebuie să ne gândim la politica pe termen lung. Sunt convins că aici, la Sibiu, vom avea o discuţie constructivă", a declarat ^n deschidere ministrul Daniel Constantin. Trebuie să remarcăm faptul că lucrurile s-au derulat exact în acest sens, ministrul Agriculturii fiind obligat de ziarişti să răspundă la o paletă mult mai largă de întrebări ce vizau interesul legitim al producătorilor agricoli.
TVA redus la pâine

"Am spus şi la începutul anului, când delegaţia FMI, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene a fost în România, că ne propunem să discutăm acest subiect, la următoarea vizită pe care o va avea în România. Însă eu cred că decizia o vom lua până la sfârştitul lunii aprilie. Obiectivul principal al scăderii TVA-ului la p]ine de la 24 la 9 la sută este acela de a reduce evaziunea fiscală. Cu alte cuvinte, în primul rând, de a crea un mediu concurenţial corect pentru cei care plătesc taxe şi impozite, cu scopul de a sprijini foarte mult industria, pentru că astăzi industria de panificaţie, din păcate, este pe marginea prăpastiei. Există deja societăţi importante care au intrat în insolvenţă şi există un risc foarte mare pentru alte societăţi ca în perioada ur­mătoare să intre în faliment. Şi atunci cred că venim în sprijinul acestora astfel încât să poată să aibă, repet, un mediu concurenţial corect, să poată supravieţui. În egală măsură există şi componenta socială, dacă vreţi, pentru că în felul acesta vom salva foarte multe locuri de muncă ce s-ar des­fiin­ţa dacă societăţile respec­tive ar intra în insolvenţă. Totodată urmărim şi scăderea preţului la pâine. Nu am certitudinea că acest lucru se va întâmpla pentru că trăim  într-o economie de piaţă funcţională, în care preţul este dat de cerere şi de ofertă. Eu cred în conti­nuare că ar putea scădea preţul la pâine sau, în cel mai rău caz, va fi plafonat. Adică va fi menţinut la nivelul la care este astăzi.
Repet, obiectivul nostru principal este acela de a salva industria, de a păstra locurile de muncă şi în egală măsură de a avea, dacă vreţi, un preţ corect la ceea ce înseamnă produsul numit pâine şi, sigur, dacă reuşim să scădem preţurile, ar fi foarte bine, dacă nu, cu siguranţă va fi plafonat o perioadă. Nu vor mai exista premise să crească preţul în perioada următoare", declara ministrul Daniel Constantin.

Reducerea TVA de la 1 ianuarie 2014, la toate produsele?

Dacă proiectul de reducere a TVA la pâine va avea succes şi vom avea încasări mai mari prin combaterea evaziunii fis­cale la bugetul de stat, ne pu­tem gândi, afirma Constantin, ca de la 1 ianuarie 2014 să extindem acest proiect şi la alte produse - carne, legume-fructe,  - acolo unde, din păcate societăţile se confruntă cu aceleaşi probleme: concu­renţă neloială şi un risc foarte mare de intrare în insolvenţă, dacă nu chiar în faliment.

Nu anulăm atestatele de producător tradiţional

"Nu există intenţia de a anula vechile atestate de producător. Dimpotrivă, avem modificări legislative pentru a întări tot ceea ce înseamnă zona de produse tradiţionale. Ceea ce vrem să facem în perioada următoare este brandul de ţară. Cred că putem vorbi mai mult despre produsele româneşti, decât denumirea de produse tradiţionale. Suntem într-un proces de modificări legislative astfel încât să punem mai mult în valoare produsele româneşti. Concret, brandul de ţară va fi o chestiune complementară acestui atestat de produs tradiţional şi toate modificările vor veni să întărească produsul tradiţional şi marketingul acestora pe piaţa internă şi internaţională."
S-ar putea ca cei care au aceste certificate de producător tra­diţional să rămână fără ele? - a fost întrebarea unui ziarist prezent la întâlnire. Răspunsul ministrului a venit prompt. "Sub nicio formă. Noi vrem să îmbunătăţim, nu să afectăm acest mecanism. Din contră vrem să punem mai bine în valoare produsele tradiţionale.
Dacă există încălcări privind regimul produselor tradiţio­nale, vom sancţiona orice abatere. Precizez că legislaţia în acest sens a fost deja întărită. Săptămâna trecută am aprobat pedepse mai aspre pentru cei care comit falsuri în zona de agricultură ecologică sau folosesc în mod abuziv denumirea de produs tra­diţional ecologic, produs bio.

Din 2013 - 4,5 euro suplimentari pe cap de ovină

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, le-a dat o veste îmbucurătoare crescătorilor de ovine prezenţi la întâlnirea de la Sibiu: "Ministerul Agriculturii a făcut deja o solicitare la Bruxelles, astfel încât cres­cătorii de ovine din zonele defavorizate să poată beneficia încă din anul 2013 de o plată suplimentară de 4,5 euro pe cap de ovină. Dintr-un efectiv de 7,700 milioane ovine, cât avem în România în momentul de faţă, 1,5 milioane ovine aflate în zonele defavorizate vor beneficia de această plată suplimentară. Cu alte cuvinte, în anul 2013, pe lângă plata pe cap de animal pe care au primit-o pentru anul 2012, în valoare de 40,9 lei pe cap de animal, oierii vor primi o suplimentare de 4,5 euro pe cap de animal."
În acelaşi context, Daniel Constantin a pecizat că: "Zonele defavorizate se vor mări. România va fi unul dintre principalii beneficiari ai acestei măsuri. În final, vom avea suprafaţa defavorizată mărită cu aproximativ 20 la sută faţă de momentul actual. Există şi state ale căror suprafeţe se vor micşora. Germania, de exem­plu, şi alte state care sunt net contributoare la bugetul UE vor avea suprafeţe mai mici. De aceea, aceste state se opun punerii în practică de la 1 ianuarie 2014 a criteriilor pentru modificarea zonelor defavorizate."

Certificat, carnet şi card pentru producător

"Există un pachet format din certificatul de producător, carnetul de comercializare şi cardul de acces în piaţă. Acestea sunt prevăzute într-un act normativ care sperăm să apară cât mai repede.
Certificatul de producător ^i este necesar numai celui care produce. Este emis de primării, dar numai după recunoaş­terea activităţii de c[tre o asociaţie profesio­nală. Practic, este vorba de o atestare făcută de asociaţiile de producători. Acest cer­tificat nu-i permite agri­cultorului să-şi vândă marfa.
Carnetul de comercializare îi permite fermierului să-şi vândă en-gros tot ceea ce produce. Documentul se întocmeşte în trei exemplare. Unul este dat cumpărătorului, al doilea ajunge la Primărie, iar al treilea rămâne la pro­ducător. Astfel poate fi con­trolată trasabilitatea pro­duselor şi se diminuează evaziunea fiscală, mai ales în domenii cu mari probleme precum le­gume-fructe sau creşterea ani­malelor.
Cardul de acces la piaţă este folosit de micul fermier care nu vrea să vândă en-gros, ci la piaţă, anumite cantităţi mici de produse. În cadrul pieţelor, producătorii agricoli vor avea locuri rezervate în acest scop. Cardul poate fi folosit şi de soţia sau copiii notaţi în document.
Cred că în această lună vom testa conceptul într-o piaţă-pilot din ţară. Am ales deja oraşul şi vrem să vedem cum este primit acest card şi de cei care administrează piaţa, dar şi de producătorii agricoli. Dacă lu­crurile vor funcţiona bine, din luna mai vom aproba Or­donanţa de Urgenţă şi vom extinde acest concept la nivel naţional", a spus Daniel Constantin.





comentarii
2 comentarii

Din poze lipsesc agricultori!???
Au fost si ei pe acolo?
tristu
09.04.2013 10:23
fremier mare este mircea??????silanga????????si cindrea la apold???????
ciobanu fara oi
09.04.2013 11:46
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica