Tribuna
PNL
Mesaje cu prilejul Zilei Armatei Române

1.
Ziua Armatei României este un prilej de cinstire solemnă a oştirii şi de rememorare a celor care, de-a lungul istoriei, au luptat pentru apărarea naţiunii şi statului român. Salutăm şi aducem un sincer omagiu tuturor veteranilor de război pentru care credinţa, datoria şi onoarea în slujirea idealurilor de libertate şi independenţă au reprezentat crezul suprem. Ne înclinăm cu recunoştinţă în faţa memoriei celor care s-au jertfit pentru ţară pe câmpurile de luptă şi vă asigurăm de întregul sprijin al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu în cruciala misiune de a garanta siguranţa naţională a României. În faţa unei asemenea responsabilităţi nu putem decât să ne oferim sprijinul necondiţionat şi să ne exprimăm înalta apreciere faţă de eforturile şi realizările structurilor militare. Permiteţi-mi să vă adresez, în numele Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu mesajul de încredere în eforturile depuse şi urările de împlinire profesională, putere de muncă şi succes în nobila dumneavoastră misiune de a servi patria!
La mulţi ani!
Universitatea "Lucian Blaga” din Sibiu
Rector,
prof. univ. dr. ing. Ioan BONDREA


2.

Data de 25 octombrie a rămas întipărită în istoria noastră naţională ca momentul în care Armata Română a eliberat Transilvania de Nord de sub ocupaţia hortistă. Se întâmpla în 1944 şi iată că au trecut de atunci 7 decenii. Iar acum, îi sărbătorim an de an, la 25 octombrie, pe bravii noştri soldaţi.
Este momentul să le arătăm mai mult decât de obicei respectul şi preţuirea noastre pentru tot ceea ce fac, pentru jurământul lor prin care îşi oferă viaţa pentru apărarea României. Tot ei, bravii noştri militari, sunt cei care, atunci când e nevoie, vin în ajutorul locuitorilor aflaţi în dificultate din cauza calamităţilor naturale. şi în tot ceea ce fac, militarii români îşi poartă cu onoare tricolorul pe uniformă.
În numele meu şi al Consiliului Judeţean Sibiu transmit urările mele de bine şi multă sănătate tuturor militarilor români. La mulţi ani Armatei Române!
Ioan Cindrea
preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu


3.

Mă adresez astăzi tuturor celor care servesc sau au servit ţara în rândurile Armatei României şi le transmit recunoştinţa mea pentru întreaga activitate. Acum 70 de ani, la 25 Octombrie, ostaşii români eliberau ultima palmă de pământ a ţării, asaltul Careiului având loc chiar de ziua Majestăţii Sale Regele Mihai I. Această victorie nu marca numai eliberarea întregului teritoriu naţional, ci şi legătura puternică dintre Rege şi Armată.
Armata este o instituţie respectată de societatea noastră pentru că a dovedit seriozitate, spirit de sacrificiu şi patriotism. Este o instituţie care şi-a asumat reforme ample, unele dureroase în ceea ce priveşte politica de reducere a forţelor, care nu s-a ferit de procesul de modernizare şi occidentalizare. Astăzi, Armata României este respectată în cadrul NATO, reprezintă un pilon de bază al excelentei cooperări în domeniul securităţii în cadrul parteneriatului strategic dintre ţara noastră si SUA, este un partener de nădejde al aliaţilor noştri.
Toate aceste au fost posibile în primul rând mulţumită devotamentului şi dăruirii de care aţi dat dovadă dumneavoastră, cei care serviţi România sub drapel, în ţară sau în teatrele de operaţii. De asemenea, recunoştinţa mea se îndreaptă spre eroii care şi-au dat viaţa apărând valorile lumii democratice şi luptând cu acest teribil flagel al terorismului. Sacrificiul lor nu trebuie uitat, iar datoria noastră este să le cinstim memoria şi să fim alături de familiile acestor bravi români.
Acelaşi comportament de respect şi gratitudine trebuie să îl avem şi faţă de veteranii de război, care au apărat România în momente dificile ale istoriei.
Astăzi lumea modernă se confruntă cu provocări de neimaginat ca fenomen şi amploare acum 25 de ani, când România s-a rupt de comunism. Terorismul, proliferarea armelor de distrugere în masă, ameninţările din spaţiul cibernetic sunt provocări cărora NATO, şi implicit România trebuie să le facă faţă. În plus, Europa se confruntă cu o gravă criză în domeniul securităţii, conflictul din Ucraina arătând că pericolul redesenării frontierelor prin forţă nu a apus pe continent. Criza economică a accentuat mentalitatea păguboasă că investiţiile în apărare sunt cheltuieli care pot fi abandonate sau diminuate drastic. Din păcate, această atitudine prezentă la nivel european s-a regăsit şi în România şi a afectat şi bugetul pentru Armata noastră. Eu cred că dovada reală de respect din partea clasei politice pentru Armată o reprezintă alocarea de resurse necesare înzestrării şi bunei funcţionari. De aceea, angajamentul meu ferm este de a susţine ca preşedinte un acord politic, putere şi opoziţie, care să prevadă asigurarea unui buget anual constant de 2% din PIB pentru apărare. Astfel, Armata va beneficia de finanţarea necesară atât pentru susţinerea programelor de înzestrare care au fost prea mult timp amânate, cât şi pentru creşterea calităţii vieţii personalului militar şi civil din MApN.
Statutul de membru NATO ne oferă cele mai solide garanţii de securitate pe care România le-a avut vreodată. Cred cu tărie că parteneriatul strategic cu SUA, alături de calitatea de membru al NATO şi UE, reprezintă elementul fundamental al politicii noastre externe şi de securitate. La fel de ferm consider şi că investiţiile în apărare sunt necesare României, mai ales că pot reprezenta şi oportunităţi pentru dezvoltarea de parteneriate tehnologice utile industriei naţionale de profil.
Avem militari bine pregătiţi, care îşi slujesc cu devotament ţara, dar pentru a avea o Armată puternică trebuie să asigurăm şi mijloacele necesare.
La mulţi ani Armatei României!
Klaus Iohannis,
primarul municipiului Sibiu


4,

Anul acesta, la 25 octombrie, se împlinesc 70 de ani de când Armata Română, prin luptă şi jertfă, a înfrânt ultima rezistenţă inamică din Ardealul de Nord. Ziua de 25 octombrie 1944 reprezintă eliberarea ultimei brazde româneşti de sub ocupaţia străină, este ziua reîntregirii pământului strămoşesc şi a fiinţei naţionale. Faptele de arme săvârşite de Oştirea Română vor rămâne veşnic înscrise în istoria poporului român.
Astăzi, de Ziua Armatei României, îi cinstim pe eroii care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă pentru a apăra integritatea teritorială a statului român, independenţa şi libertatea poporului român de-a lungul veacurilor. Îi onorăm, astăzi, pe veteranii Armatei României şi pe toţi cei care au îmbrăcat haina militară şi au jurat credinţă Patriei şi Poporului.
În acest an, aniversăm şi 10 ani de la aderarea României la NATO. Din 2004 până acum, militarii români şi-au demonstrat profesionalismul şi devotamentul în misiunile internaţionale, câştigând încrederea şi respectul partenerilor de alianţă.
Armata României este o instituţie fundamentală a Statului Român, care se bucură de cea mai mare încredere şi admiraţie din partea cetăţenilor.
În numele Instituţiei Prefectului, felicit întregul corp al Armatei României, asigurându-l de întreaga recunoştinţă şi profundul respect pe care le poartă cetăţenii judeţului Sibiu celor care, prin legământ sfânt, şi-au pus viaţa în slujba ţării.
La mulţi ani tuturor militarilor români!
Ovidiu Sitterli,
prefectul Judeţului Sibiu




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica