Tribuna
PNL
Medici şi poliţişti ALTFEL
Laura BUCIU
1695 vizualizari
Medici şi poliţişti ALTFEL

Aproape 100 de copii de la Grădini\a nr. 5, de pe strada Siretului, au decis, ieri, că atunci când se vor face mari vor deveni medici. Alţi zeci de copii, de la Şcoala Regina Maria, au hotărât că se vor face poliţişti. Şi nu orice fel de poliţţişti, ci poliţişti rutieri sau în cadrul Detaşamentului de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă (DPIR).
Acţiunile au avut loc în cadrul Săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, care se desfăşoară în perioada 1 – 5 aprilie şi înlocuieşte, practic, Săptămâna „Şcoala ALTFEL”.
Dis-de-dimineaţă, copiii de la Grădiniţa nr. 5 au aşteptat cu sufletul la gur[ sosirea doctorilor. Unii mai timizi, alţii uşor speriaţi, iar alţii încântaţi să le povestească medicilor ce probleme de sănătate au avut ei sau bunicii, prichindeii s-au adunat la joacă. Joaca a fost una din care au avut şi ce învăţa. Primul lucru despre care le-au vorbit medicii de la Ambulanţa Sibiu, cei care au vizitat Grădini\a nr. 5, de pe strada Siretului, a fost cum să apeleze la 112 şi ce trebuie să îi spună dispecerului de la celălalt capăt al firului. „Sun la 112 şi spun: Ajutooor!”, a spus o fetiţă de la grupa mică. „Greşit!”, i-a răspuns un medic. „Trebuie să spuneţi cum vă cheamă şi ce problemă aveţi, de unde sunaţi”, le-a explicat medicul de la Ambulanţă, în timp ce fetiţa care greşise a ascultat foarte atent. A vrut să şi exemplifice ceea ce tocmai a învăţat. Şi, de această dată,  apelul a fost unul corect, iar copiii au spus în cor că au învăţat şi vor urma sfatul doctorilor de acum înainte, pentru a putea primi ajutor.
Copiii de la grădiniţă au învăţat şi cum pot să îşi ajute un prieten care se răneşte la joacă, dar şi faptul că niciodată nu trebuie să atingă sângele unei alte persoane, acesta fiind risc de contaminare. De asemenea, au învăţat regulile care trebuie respectate atunci când un coleg de joacă îşi rupe o mână sau un picior.
Cel mai mult, însă, copiilor le-a plăcut să îşi asculte inimioara cu stetoscopul, dar şi să intre în maşina de Ambulanţă, sau să înveţe tehnici de resuscitare.

La Şcoala Regina Maria, elevii se vor poliţişti

Săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun” i-a adus pe poliţiştii Inspectoratului judeţean de Poliţie Sibiu, la mai multe şcoli din Sibiu. La Şcoala Regina Maria, poliţiştii Biroului Rutier şi cei de la DPIR le-au arătat elevilor tehnica din dotarea Poliţiei, dar i-au şi îmbrăcat cu vestă antiglonţ sau cu casca folosită de adevăraţii oameni ai legii. De aseme­nea, au avut posibilitatea să cu­noască tehnica din dotarea Biroului Rutier, respectiv o autospecial[  cu aparat radar. „Aceste activităţi urmă­resc să maximizeze efortul continuu al poliţiştilor sibieni în ceea ce priveşte realizarea unei comunicări eficiente cu elevii din cadrul unităţilor de învăţământ de la nivelul judeţului Sibiu, în scopul consolidării parteneriatului interinstituţional, precum şi pentru a asigura prezenţa şi interesul necondiţionat al Poliţiei sibiene în sprijinul co­munităţii locale, cu precădere faţă de una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale, şi anume minorii”, a spus Ana Maria Popa, din cadrul Biroului Rutier Sibiu.
Tot ieri, Poliţia Municipiului Mediaş şi Poliţia Oraşului Cisnădie şi-au deschis porţile elevilor, iar în municipiul Sibiu, în Piaţa Mare, de la ora 14, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Crimi­nalităţii au participat alături de elevi la un marş antidrog.
Astăzi, poliţiştii vor fi  prezenţi în liceele care orga­nizează „Ziua Porţilor Des­chise”, precum şi în mai multe grădiniţe din municipiul Sibiu.

Să ştii mai multe, să fii mai bun!

Programul ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!” se desfăşoară în perioada 1 - 5 aprilie 2013 şi constă în derularea, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, într-o săptămână din al doilea semestru şcolar, a unui orar special format doar din activităţi cu caracter non-formal. Progra­mul îşi propune implicarea, deopotrivă a elevilor şi a dascălilor, în activităţi extra­curriculare şi extraşcolare, interesante, care să le valorizeze talentele, pre­ocupările extraşcolare şi competenţele în domenii cât mai diverse şi interesante. Anul acesta, clopoţelul acestei săptămâni a sunat la 1 aprilie 2013. Activităţile propuse exced curriculum-ul naţional şi se speră că vor aduce plus-valoa­re întregii comunităţi şcolare, prin competenţe, coeziune, spirit de echipă şi, nu în ultimul rând, prin zâmbetele elevilor şi dascălilor implicaţi.
Partenerii Ministerului Educa­ţiei Naţionale în acest demers sunt numeroşi. În pri­mul rând, e fiecare dascăl şi elev din România. Totodată, mi­nisterul se bucură de sprijinul structurilor reprezen­tative ale elevilor, prin interme­diul Consiliului Naţional al Elevilor, dar şi al organizaţiilor non-guvernamentale care se vor implica direct, prin proiecte implementate voluntar şi gratuit la nivelul şcolilor.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica