Tribuna
PNL
Mai sănătos, mai simplu şi mai ieftin, cu Tribuna
Pregăteşte–ţi sufletul de primăvară!
Alexandra CHEŞCU
1840 vizualizari
Pregăteşte–ţi sufletul de primăvară!

Chiar dacă frigul mai dă târcoale pe la noi prin "sat", începem parcă să vedem încet lumina de la capătul tunelului şi aerul ne mi­roase a primăvară. Zam­bi­lele se albăstresc, înro­zesc, se albesc şi îngăl­benesc prin grădini, lalelele mai har­nice îmbujorându-se deja de bucurie. Iarba              s-a-n­verzit şi ea de ceva vre­me, ridichile din straturi prinzând curaj să mustă­cească pe-afară. Totul e frumos şi noi, ca nişte muri­tori simpli ce suntem, în­drăz­nim să ne bucurăm de vremea mai bună decât acum două luni.
Şi pentru că frumuseţea primăverii se vede în primul rând în grădină, ce-ar fi să ne gândim la ea în cele ce urmează? Chiar dacă prin grădină înţelegem doar o bucăţică de pământ de înfrumuseţat, sau un balcon de la bloc.

*ierburi pentru bucuria bucătăriei - numai pa­sio­naţii de gătit pot spune cu mâna pe inimă că nimic nu e mai frumos, mai inte­re­sant, mai apetisant şi mai plin de arome dec]t o gră­dină de ierburi aromatice. Indi­ferent că vorbim aici des­pre un colţ din mica sau ma­rea grădină alocat lor, înmires­matelor, sau că tot ce facem pentru ele este să le oferim un loc pe per­va­zul ferestrei sau într-un ghiveci din bal­con. Mari iubitoare de lumi­nă şi de soare, ierburile aromatice proaspete sunt detaliul ca­re face diferenţa în bucă­tărie, şi pentru că primă­vara e anotimpul semănă­turilor, ce-ar fi să ne creăm o mini grădină de astfel de frumuseţi? Înce­pând cu coriandrul, cimbrul de vară, iarnă şi cu aromă de lă­mâi­ţă, ceapa de tuns, busuio­cul şi continuănd cu roz­ma­rinul, salvia, orega­no-ul sau menta. Avantajul e că tot ce nu se con­sumă la vremea potrivită, se poate usca. Pentru iarnă.

*baie pentru păsări - cuiburile păsărilor nu sunt o mare noutate într-un copac din grădină, la fel de binevenite într-o lume verde fiind şi căsuţele cu mâncare pentru micile înaripate. A­cestea nu sunt însă toate "accesoriile" care pot atra­ge ciripitoarele în propriul univers, pentru zi­lele toride putându-le pre­găti păsă­relelor o....baie. Ideală în acest sens este o farfurie aşezată la înălţime, care să fie îmbogăţită cu nişte pietricele. Umplută cu apă, farfuria va avea grijă de zburătoarele încălzite şi însetate, promiţându-ne şi nouă multă bucurie. Deşi astfel de recipiente pentru grădină pot fi cumpărate ca atare, important este că le putem improviza. Dacă nu are picior din fabrică, "baia" ar trebui, totuşi, să fie aşe­zată undeva la înălţime, even­tual suspendată într-un copac, pentru a le pro­teja pe micile făpturi de felinele flămânde.

*atrage fluturii - minunat de coloraţi sunt fluturii, un balcon, dar mai ales o grădină primind o notă de ging[`ie cu ajutorul bătăilor fragile de aripi. Grădinile de fluturi reprezintă un concept inedit şi, la fel ca ierburile aromatice dau o notă inte­resantă şi vie oricărui spaţiu verde. Important aici sunt plantele, care prin polenul lor pot să atragă diferite specii de fluturi, fericiţi de festinul din grădină. Crăi­ţele, levănţica, margare­tele, crinii, floarea-soarelui sunt câteva dintre plantele cu flori la care "poftesc" fluturii. Asigură-te că le cultivi şi bucură-te de toate surpri­zele pe care le aduc odată cu ele.

*mozaic, mozaic, vă rog! - mmmmozaicul e o frumuseţe. O spunem noi, au spus-o şi romanii, niciun alt loc nefiind parcă mai potrivit pentru el ca baia şi grădina. Indiferent că vor­bim aici de o măsuţă sim­plă, din metal, înviorată de un mozaic, de decoraţiuni de grădină sau lămpi solare cu coloratele cioburi, dar pentru a atrage cu adevărat, plasează micile opere de artă pe care le poţi face chiar tu, în locuri surprin­zătoare. Pe marginea unei alei din piatră, pe o tăbliţă, "ascunsă" printre ghivece, pe un perete de terasă sau de grădină. Regula e sim­plă: cu cât mai surprinzător, cu atât mai bine (pentru a avea un loc fermecător şi plin de "secrete")




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica