Tribuna
PNL
Lucrări la drumuri, investiţii şi fonduri europene pentru apă şi canalizare
Sorana MAIER
2860 vizualizari
Lucrări la drumuri, investiţii şi fonduri europene pentru apă şi canalizare
* Interviu cu primarul oraşului Sălişte, Horaţiu Răcuciu *
- Sunteţi în această funcţie de aproape un an de zile. Cum a fost prima perioadă a mandatului?
Horaţiu Răcuciu: A fost o perioadă de provocări. Chiar dacă în ultimii 10 ani mi-am desfăşurat activitatea în administraţia locală şi centrală şi experienţa aceasta m-a ajutat,au fost şi lucruri noi pe care le-am învăţat.
A fost o perioadă bună, o perioadă în care încercăm să aşezăm anumite lucruri, să avem mai multe fonduri la bugetul local, să atragem investiţii în ceea ce priveşte infrastructura locală, având în vedere că necesarul în apă, canal şi drumuri este unul major.
Totodată, există necesitatea creării de locuri de muncă, sens în care suntem în discuţii cu mai mulţi investitori locali. Un exemplu ar fi reprezentanţii unei companii elveţiene care ar fi interesaţi să construiască o fabrică de peleţi, pentru care în momentul de faţă reglementăm situaţia juridică a unui imobil pentru a-l scoate la licitaţie sau a-l da în concesiune în vederea construirii acestei fabrici. Ne bucură enorm această iniţiativă şi sperăm ca ea să fie realizată.
- Unde anume va fi realizată această investiţie?
H.R.: Pe raza oraşului Sălişte, undeva între linia ferată şi autostradă, pentru că ei doreau o locaţie care să întrunească anumite condiţii, să fie limitrofă reţelei de cale ferată. Ne-am manifestat şi noi disponibilitatea şi în discuţiile pe care le-am avut cu membrii Consiliului Local, să îi sprijinim şi în ceea ce înseamnă infrastructura pentru că un număr de 100 - 150 de locuri de muncă, cum spun ei că va genera această fabrică, va fi un lucru minunat pentru oraşul nostru. Dar asta nu înseamnă că excludem şi alte alternative, alte posibilităţi de a atrage investitori. În zonă nu ne gândim la un parc industrial pentru că sunt parcuri industriale neocupate în apropiere, dar ne gândim la o zonă care să poată fi pusă la dispoziţia investitorilor şi să o dezvolte.
O condiţie obligatorie este să fie vorba despre o industrie nepoluantă. Ne dorim să dezvoltăm zona în mod armonios, să păstrăm şi partea turistică pe care o avem.
- Vorbeaţi de lucrări la infrastructură. Ce lucrări v-aţi propus?
H.R.: Anul acesta ne-am propus şi am prezentat şi cu ocazia votării bugetului să realizăm lucrări în infrastructură şi în satele aparţinătoare.
În oraşul Sălişte, ne dorim ca anul acesta să finalizăm întreaga reţea de canalizare, mai sunt câteva străzi încă necanalizate, vorbim de strada Brata, Grui, Şteaza şi înlocuirea unor reţele de apă acolo unde intervenim cu realizarea pavajului sau a asfaltului.
Una din strategiile pe care le-am prezentat în Consiliul Local este aceea de a nu pune asfalt sau pavaj pe o stradă până nu avem reţea de apă, canalizare şi gaz pentru ca ulterior să nu mai intervenim prin săpături doar dacă situaţia o va impune în mod absolut excepţional.
Am intervenit anul trecut pentru înlocuirea reţelei de apă pe strada Brata, pe strada Şipotului, urmează pe strada Tăbăcarilor, pe strada Gării din Sălişte. Suntem în procedură de achiziţie pentru realizarea lucrărilor de pavare sau asfaltare. Acelaşi lucru ni-l propunem şi pe celelelate străzi din Sălişte, strada Grui şi strada Şteaza.
Anul acesta ne propunem ca în câteva dintre satele pe care le administrăm să finalizăm lucrările la partea de drumuri şi la canalizare. În satul Galeş sunt două străzi încă necanalizate, pe care le vom canaliza anul acesta şi vom face şi partea de pavaj.
Şi în satul Sibiel ne-am propus să realizăm lucrările de pavare a străzilor.
- În Sibiel, străzile vor fi pavate?
H.R.: Una dintre cerinţele pe care le avem, inclusiv din partea Direcţiei de Cultură, este să realizăm pavajul cu piatră de râu, pentru a păstra aspectul rustic, de sat autentic de munte.
În Sibiel am avut şi acel concurs de arhitectură pentru reamenjarea zonei centrale,. în momentul de faţă suntem în faza de finalizare a documentaţiei, obţinerea avizului de la Direcţia de Cultură şi apoi vom scoate la licitaţie această lucrare şi o vom executa efectiv.
 Acesta a fost un concurs foarte benefic pentru toţi pentru că am tras destul de multe învăţăminte, a fost şi o asociaţie din Landluft, Austria, care se ocupă de recondiţionări, şi trebuie să le mulţumesc pe această cale tuturor celor care s-au implicat, Fundaţiei Heritas şi Ordinului Arhitecţilor din România.
Am spus cu acea ocazie că îmi doresc ca şi pentru zona centrală din oraşul Sălişte să organizăm un asemenea concurs pentru că se spune că piaţa centrală din oraşul Sălişte a fost a doua piaţă rurală din Europa Centrală, ca dimensiune, şi eu cred că acest lucru putem să îl readucem în prim plan şi pe cât posibil farmecul de altădată al zonei centrale să devină, împreună cu Sibielul, Fântânele şi aşa mai departe, un adevărat punct de atracţie turistică.
- Soluţia de pavare a străzilor este mai scumpă decât asfaltarea?
H.R.: Din datele tehnico-economice pe care le am până acum, pavarea cu piatră este puţin mai greu de realizat, dar manopera nu este mai scumpă decât cu asfalt. Piatra de râu pe care o vom folosi în mare parte o avem pentru că a fost recuperată la momentul la care s-au făcut lucrările de canalizare, iar ca o concluzie acesată soluţie va fi una mai ieftină decât cu pavaj sau cu asfalt. Mai mult, respectăm şi legislaţia în vigoare, pentru că satul Sibiel este un sat vechi de munte. Am vorbit deja cu cetăţenii din sat şi acolo unde este nevoie i-am rugat să ne sprijine pentru că vrem să realizăm această lucrare din casă în casă, inclusiv cu rigole, trotuare.
- Lucrarea va fi finalizată anul acesta?
H.R.: Anul acesta vom începe şi dacă bugetul ne va permite dorim să realizăm lucrările în întregime la ambele străzi din Sibiel.
Şi reţeaua de canalizare din satul Vale va începe tot în 2013, de la staţia de epurare şi până la staţia de pompare, încercăm să continuăm şi de acolo, vom finaliza lucrările de canalizare din satul Săcel.
Aşa cum am spus şi în campania electorală şi după preluarea mandatului, dorim să autorizăm lucrările de branşamente, ceea ce am şi făcut. Am scos autorizaţiile pentru branşamente în acest sat. Ceea ce am reusit.
O situaţie un pic atipică am întâlnit-o pe strada Livezii din Sălişte unde s-a realizat o lucrare de 3 miliarde lei vechi şi sunt branşate trei sau patru gospodării. Din păcate documentele de autorizare erau foarte scumpe pentru cetăţeni, ajungând la 2.000 lei pentru apă şi alte 2.000 lei pentru canalizare. În momentul de faţă am discutat cu o firmă de proiectare care să ne facă proiectul pentru branşamente, pentru că după o lucrare de câteva miliarde să ai doar 3 sau 4 branşaţi este foarte puţin. Şi interesul nostru este să avem abonaţi şi să se amortizeze lucrarea la un moment dat.
Aşa cum am procedat în Săcel şi am scos autorizaţie pentru branşamentele la gospodării vom face şi în Sălişte pe strada Livezii şi pe celelalte străzi unde vom lucra la canalizare.
- De unde veţi atrage fonduri pentru investiţii în apă şi canalizare?
H.R.: Anul acesta, în urma mai multor discuţii, am aderat şi noi la societatea de Apă Sibiu. De ce am făcut acest pas? Pentru că singura posibilitate de a atrage fonduri europene în lucrările de apă şi canalizare este printr-o Asociaţie de Dezvoltare Inrtercomunitară. Săliştea a fost invitată, după ştiinţa mea, şi în 2008, să adere la această asociaţie, nu s-a dorit din diverse motive, nu le cunosc. Din păcate, faptul că nu s-a aderat atunci a privat oraşul Sălişte de investiţii în apă canal. Spre exemplu, la Ocna Sibiului s-au atras în jur de 6 milioane euro pentru apă şi canalizare prin această asociaţie, la Cisnădie tot 6 milioane euro, iar la Avrig chiar 8 milioane euro.
Iată că, dacă se intra în 2008 în această asociaţie, puteam şi noi să avem astfel de valori care să fie folosite în investiţii pentru apă şi canalizare.
Având în vedere că necesarul de investiţii în apă şi canalizare, inclusiv a bazinului de apă de la Sălişte, a reţelei de apă care este veche de 30 de ani şi a captării Tilişca, o captare modernă şi o staţie de tratare modernă, este de aproximativ 12 milioane euro, din bugetul propriu sunt imposibil de realizat aceste lucrări pentru că bugetul anual de investiţii, în momentul de faţă, este de aproximativ 1 milion de euro. Practic ar însemna 12 ani în care să nu mai facem nimic altceva decât reţele de apă şi canal şi abia apoi să intervenim la drumuri, ceea ce este imposibil.
Am aderat la această asociaţie, vom fuziona în cadrul societăţii Apă Canal Sibiu, vom fi administraţi de această asociaţie, va fi un punct de lucru în localitate şi practic cetăţenii nu vor fi privaţi nici de posibilitatea de a apela la operator. Situaţia va fi mai bună pentru că atât logistica cât şi baza materială a societăţii Apă Canal Sibiu este mult mai bună şi mai eficientă.
Există şi un inconvenient pentru că preţul va fi un pic mai mare. Vorbim de un preţ de 3,7 lei pe metru cub de apă plus canalizare, vom ajunge la 4,9, adică cu 1,2 lei vor plăti în plus.
Când am actualizat impozitele şi taxele locale am reuşit să reducem taxa de salubritate, pentru ca practic cetăţenii, la sfârşitul anului bugetar 2013, cumulat vorbind impozite şi taxe de salubritate, să plătească mai puţin în 2013. Tot aşa, cred că putem, la un moment dat, să găsim soluţii pentru ca cetăţenii să nu simtă aceste creşteri.
Sperăm ca în aceşti ani să sporim simţitor numărul investiţiilor din Sălişte şi din satele aparţinătoare, pentru ca astfel toţi locuitorii să aibă parte de servicii bune de apă şi canalizare, de drumuri moderne şi chiar de locuri de muncă mai bune.




comentarii
8 comentarii

HORĂŢELE TATĂ , AI GRIJĂ , CĂ INFANTIL CUM EŞTI ŞI SUBDEZVOLTAT LA CREIER UNII ZIC CĂ INTRII LA MITITICA, MINŢI CU NERUŞINARE. CUM AFIRMI TU, RETARDATULE CĂ AI 10 ANI DE EXPERIENŢĂ
BANCIU
23.04.2013 01:18
Uite cum turbă ,,ciuma rosie,, că nu a luat ultima comună din tară, dar totuși ,,Banciu,, scrie doar scriu doar cu litere de tipar, cum scriu handicapații.
Guvernatorul Transilvaniei
23.04.2013 07:28
Comentariu caracteristic Bancesc , o fi ceva exagerare ln ce afirma Horatiu dar sa ai un asa comentariu denota rautatea si procesele avute cu majoritatea locuitorilor cu fostul primar Banciu care reclama oameni ln numele primariei si consiluilui local . Un semnal pentru dl. Horatiu sa-si lndrepte atentia catre toate localitatile pentru ca la alegeri si voturile de la tara s-au numarat .
localnic
23.04.2013 07:41
SATUL FANTANELE NU APARTINE DE OR. SALISTE?A-TI UITAT DE EL DL RACUCI? L-AU DISTRUS DE TOT CEI CARE CARA LEMNE NU SE MAI POATE CIRCULA CU MASINILE. SA TE ASTEPTI DL PRIMAR CA IN CURAND O SA VINA REALITATEA TV LA FATA LOCULUI CHEMATA DE FII SATULUI. CAND AU VENIT OAMENII LA PRIMARIE SA SE PLANGA I-ATI DAT NUMARUL DE TELEFON DE LA POLITIE IN LOC SA LUATI MASURI NU-I ASA ? DL CONSILIER FLOREA NU IA ATITUDINE CA DE NU VREA SA SE PUNA RAU CU NASU ASA ZIS "SOANEA BUMBI" DIN ORLAT SI UITE ASA SATUL SE DUCE CU STRAZILE DE RAPA, PRAF SI MULT NOROI CAND PLOUA SI CRATERE. CAND AU FOST ALEGERILE ATI STIUT SA VENITI DIN POARTA IN POARTA SA VA ALEAGA BIETI OAMENI ACUM INTOARCETI SPATELE. CE ZICI DL FLOREA? STII CUM BATEAI IN PORTI SA LE SPUI PE CINE SA ALEAGA RUSINE SA ITI FIE DINULE (DINU LU MANI)
CACOVEA
23.04.2013 10:47
NUMAI IN SIBIEL TREBUIE PASTRAT ASPECTUL RUSTIC? IN FANTANELE TREBUIE DISRTRUS NU?
CACOVEAN
23.04.2013 10:59
salutari
gogu
23.04.2013 13:03
Ce mai pling unii dupa ciolanul pierdut! Improasca cu venin toate incercarile menite sa aduca progres. Rusinelor! Felicitari dl.primar,tot inainte! Succes.Banciule! stai in banca tat si roadeti unghiledeinvidie!
sibian din marginime
23.04.2013 20:39
mare dreptate !! ce mai plange localnicul din fantanele dupa ciolanul pierdut .El a uitat cate magarii a facut si cati bani a furat de la oameni din fantanele .Inainte sa dea drumu la apa de la sacel s-o strans bani pentru conducta care facea legatura din asfalt pana in sat.S-au strns cate 50 de lei de fiecare familie care avea apa bagata si banii au fost stransi de localnicul din fantanele .acum daca il intrebi unde-s banii aceia te injura si te scoate afara din curte.Poi va zic eu unde-s bani la casa pe care tocmai a terminat-o de construit in sibiu.
O fica a satului
22.05.2013 12:37
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica