Tribuna
PNL
Licitaţie de miei ecologici, la Vurpăr
Laura BUCIU
2785 vizualizari
Licitaţie de miei ecologici, la Vurpăr

Sute de locuitori din Vurpăr, dar şi din comunele învecinate, au luat parte, ieri, la cea de-a doua ediţie a Expoziţiei de ovine şi caprine crescute ecologic. În vreme ce unii au venit doar pentru a se bucura de o zi la iarbă verde, alţii, crescători de mioare, au scos bani mulţi din buzunare şi au cumpărat oi şi miei crescuţi ecologic. Cei mai scumpi au fost, la licitaţia cu strigare, berbecii, care au ajuns şi la 2.000 de lei. Dacă la prima ediţie, primarul comunei Vurpăr, Mihail Lienerth, a obţinut cel mai bun preţ pentru un berbec din rasa carabaşă de Teleorman, anul acesta primarul şi-a adus mioarele doar la expoziţie. A spus că nu vinde nimic, nici măcar miei.
De succes la licitaţie s-a bucurat preşedintele Asociaţiei Eco Mioriţa Vurpăr, Florin Dragomir. „Am rasele ţigaie românească şi carabaşă de Teleorman, care s-au adaptat bine aici, la noi, în Vurpăr, în această zonă de deal. Ţigaia e o rasă care dă miei buni, lapte mult. Oile cresc foarte bine, sunt mult mai spornice decât la o ţurcană, de exemplu. Se cresc mai greu decât ţurcanele, dar mieii cresc cam 150 de grame pe zi şi lapte dau mai mult cu 200 de grame pe zi decât ţurcanele. Şi un mare avantaj este că noi le creştem ecologic. Cresc cu ce îşi iau de pe păşune şi cu ce cultivăm noi, fără chimicale, fără ierbicide. Carnea o garantăm: cine a luat de aici, vine şi mai cumpără. Avem exemplare frumoase. Carabaşa e mai grea. Oile sunt mai pretenţioase decât celelalte. Trebuie să le dai mâncare mai multă, trebuie duse la grajd mai devreme decât ţurcana. Oaia matură e cu circa 20 de kilograme mai grea decât celelalte”, a spus Florin Dragomir, preşedintele Asociaţiei Eco Mioriţa Vurpăr.
Florin Dragomir este cunoscut în zonă şi mieii lui au avut trecere la vânzare. Crescătorii de ovine au licitat şi au plecat acasă cu mieii crescuţi ecologic de preşedintele Asociaţiei Eco Mioriţa Vurpăr.

După licitaţie, la distracţie

În urma succesului din 2012, Consiliul Local al comunei Vurpăr a decis să se organizeze expoziţie şi târg de licitaţie de ovine şi miei în comuna Vurpăr în fiecare an, în Duminica Floriilor. Ieri, după ce licitaţia s-a încheiat, crescătorii de ovine ecologice s-au oprit la grătarele care sfârâiau pe margine. Cu mici, bere, dar şi tocană de miel la ceaun, oamenii au rămas pe platoul de la intrarea în comună, unde s-a desfăşurat licitaţia, până târziu.
Muzica a fost şi ea pe măsura evenimentului. Pe scenă au urcat rând pe rând cunoscuţi interpreţi de muzică populară, printre care şi Nelu Albu sau Mariana Anghel, care  au încântat oamenii prezenţi cu cântecele locului.




comentarii
1 comentarii

mai lasati-o dracului cu crescutul asta ecologic,
cip
29.04.2013 15:26
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica