Tribuna
PNL
La Agnita s-a inaugurat staţia de epurare
I. BÂRSAN
4015 vizualizari
La Agnita s-a inaugurat staţia de epurare

O conferinţă de presă şi tăierea unei panglici tricolore au marcat inaugurarea staţiei de epurare a apelor uzate din Agnita, o etapă importantă în marele proiect „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunile Mediaş, Agnita, Dumbrăveni, judeţul Sibiu. Proiectul a fost realizat de operatorul regional de apă şi apă uzată S.C.Apa Târnavei Mari S.A. şi este cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.
Valoarea eligibilă a întregului proiect este de peste 307 milioane lei din care 85%  este finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune al U.E., restul fiind asigurat de la bugetul de stat, bugetul local şi prin contribuţia beneficiarului.
Staţia de epurare de la Agnita a costat peste 13 milioane de lei şi este dimensionată pentru 9.500 de locuitori echivalenţi.
La conferinţa de presă, organizată în sala de şedinţe a primăriei din Agnita au luat parte locuitori ai oraşului, angajaţi ai SC „Apa Târnavei Mari”, consilieri locali şi primari din zona Agnita
Cuvântul de deschidere l-a avut primarul oraşului Agnita, Ioan Dragoman care, subliniind importanţa realizării staţiei de epurare, a ţinut să sublinieze marile probleme pe care le-a avut oraşul şi beneficiarul  din cauza lipsei de profesionalism a celor care au executat lucrările la reţelele  de canalizare. Rezultatul  lucrărilor făcute prost, de oameni insuficient calificaţi au dat multă bătaie de cap beneficiarului şi au creat probleme locuitorilor oraşului.
Primarul Mediaşului, Teodor Neamţu preşedinte al S.C.Apa Târnavei Mari S.A. a subliniat faptul că proiectul nu a fost uşor, sistemul de canalizare şi reţelele de apă din Agnita fiind foarte deteriorate. A făcut constatarea că din cauza plecării masive a meseriaşilor în străinătate, în Agnita s-a lucrat  cu meseriaşi de cal.III-a şi a IV-a. Vorbind despre proiect, despre amploarea lui, recunoscută la nivel de ministere, a mulţumit primarilor care s-au implicat în realizarea lui, fapt ce creează premizele ca în etapa a II- a proiectul să cuprindă tot arealul asociaţiei.
Radu Curcean, fostul primar al oraşului, implicat în iniţierea acestui proiect a reamintit problemele acestui început, când unii consilieri s-au opus  asocierii cu S.C: Apa Târnavei Mari neînţelegând că un proiect de asemenea anvergură depăşea posibilităţile oraşului Agnita.
Virgil Bucşe, Director General , SC „Apa Târnavei Mari” a făcut istoricul asociaţiei, înfiinţată în 2006, prin preluarea serviciilor  de profil din Mediaş, Agnita şi Dumbrăveni.
Pentru zona Agnita sunt prevăzute  trei obiective majore; o staţie de tratare nou construită la Arpăşel care va deservi locuitorii din Agnita, Bîrghiş, Arpaşu de Sus, Arpaşu de Jos, Cârţişoara, Cârţa, Noul Român, Săsăuş, Chirpăr, Vărd, Veseud, Nocrich, Marpod; o conductă de aducţiune între staţia de tratare şi rezervorul din Agnita pe o lungime de 38,627 km şi staţia de epurare de la Agnita.
Staţia de epurare a fost realizată foarte bine, de către un constructor serios.   Toate operaţiunile sunt automatizate, inclusiv tratarea nămolului iar apa ce va ajunge în Hârtibaci va îndeplinii condiţiile ecologice impuse de normele U.E. 
Cei prezenţi au fost invitaţi la tăierea panglicii de la noua staţie de epurare, sarcină pe care au împlinit-o cu succes Virgil Bucşe, Ioan Dragoman, Teodor Neamţu şi  Mircea Radu, Şef Serviciu Monitorizare – Implementare Proiecte, O.J Sibiu.
Cu această ocazie mai mulţi elevi de la Şcolile din Agnita, vizitând instalaţiile de la Staţia de Epurare, au beneficiat de o lecţie de ecologie şi de câte o şapcă albă cu inscripţia „Redescoperă gustul apei”. Elevilor li  s-a explicat circuitul apelor reziduale care ajung în staţie printr-o conductă de 500 mm. Aici sunt preluate de 5 pompe care lucrează în funcţie de debit şi le trimit printr-o serie de 6 grătare şi trei separatoare de grăsimi. Nămolurile şi grăsimile sunt depozitate în trei bazine foarte mari iar apa , după epurarea prin filtre biologice ajunge în Hârtibaci curată. Toate operaţiunile sunt coordonate de la un pupitru.
   După darea în funcţiune a staţiei de epurare, urmează să se finalizeze şi aducţiunea de apă de la Arpăşel care vor fi extinse urmând să ajungă până la Brădeni,  Merghindeal şi Bruiu.
Locuitorii din Agnita şi satele din jur vor consuma o apă foarte bună şi vor trăi într-o zonă mai curată din punct de vedere ecologic.







comentarii
4 comentarii

Pozele sunt la Avrig !!!!!!!
m.m.r
08.12.2014 08:21
Foto1- Bucşe si Neamţu in elementul lor, gargară, panglici si inaugurări.
O viată dedicată tăierii panglicilor sau tăiatul panglicii este simbolul unei munci făcute de altii,
Zeckesch
08.12.2014 15:45
ca mustele la ......
apeductu
08.12.2014 17:58
PANGLICARII:
tristu
08.12.2014 21:09
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica