Tribuna
PNL
Invitaţie în Dumbravă: descoperiţi comuna Perişani
Adrian POPESCU
2375 vizualizari
Invitaţie în Dumbravă: descoperiţi comuna Perişani
Comuna Perişani este o aşezare situată la aproximativ 70 de km de Sibiu, în Ţara Loviştei sau, mai precis, în zona muntoasă din nordul judeţului Vâlcea. Localitatea este mai puţin cunoscută. Ca atare conducerea Muzeului ASTRA a decis să prezinte cele mai reprezentative tradiţii păstrate cu sfinţenie de perişeni.

Aici, cei care se învred­ni­cesc cu prelucrarea lemnului sunt ultimii meşteri rudari - locuitori ai satului Poiana. Tot în acest cadru  cei ce vor da curs invitaţiei muzeale vor auzi poveştile unei comu­nităţi pe cale de dispariţie cu tradiţiile ei folclorice. La Târ­gul Comunităţilor Rurale se vor împleti nuiele, care vor fi folosite pentru  coşuri şi cor­fiţe. Acest exerciţiu meşteşu­găresc va fi prezentat  de că­tre 20 localnici din Perişani. Coordonator de atelier va fi cunoscuta tanti Maria din Po­iana. Mirela Iancu, Directo­rul Departamentului de Marketing al C.N.M. ASTRA, consideră că zona Perişani este un paradis natural, o zonă de un pitoresc aparte, o zonă care merită redes­co­perită. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului deţine o asemenea gospodărie  -cu atelier de rudar din satul Po­iana-  gospodărie ce a fost integral restaurată şi repusă în circuitul de vizitare în cadrul proiectului Patrimoniu Des­chis, fiind inclusă în Calea Minorităţilor Etnice. Atelierele interactive pregătite pentru vizitatori vor fi completate de acordurile muzicale  dar şi de miniparada portului popu­­lar. Nu au fost uitate tradiţiile gastronomice din zona Peri­şani. Oamenii locului vor ară­ta sibienilor şi turiştilor prezenţi în muzeu  cum se fa­ce brânza de bur­duf şi telemeaua de Peri­şani, dar şi cum se culeg şi apoi se pun la murat bureţii de fag. De facto  avem parte de o tradiţie locală, deoarece an de an în Perişani se orga­nizează un concurs al celor mai buni culegători de bureţi. Reamintim cititorilor coti­dianului Tribuna că primele două ediţii ale acestui târg au fost organizate în 2014 cu participarea comunei Şeica Mică şi Cârţişoara. Eveni­men­tul face parte din pro­gramul Muzeului ASTRA pen­tru promovarea patrimoniu­lui cultural din mediul rural aşa cum se păstrează el în satele din România şi este susţinut de CJS.

 







comentarii
1 comentarii

Acum ai posibilitatea sa-ti imbunatatesti venitul lunar cu sume cuprinse intre 100 si 285 euro printr-o afacere inteligenta, muncind acasa. Instruirea se face gratuit, prin email. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal de comision. Pentru mai multe detalii trimiteti textul INFO la adresa de email: nicufarcas@gmail.com
Nicu
03.10.2015 16:10
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica