Tribuna
PNL
În jumătate din Piaţa Mare e Paşti. În cealaltă e… aprilie
Andra MARINESCU
2735 vizualizari
În jumătate din Piaţa Mare e Paşti. În cealaltă e… aprilie
Se iau aproximativ 40 de comercianţi, se adaugă variate ingrediente, de la ouă încondeiate şi decorative, iepuraşi, coşuleţe din pai împletit şi figurine, la jucării, bunătăţi din ciocolată şi sucuri naturale. Se presară amuzament şi bună dispoziţie. Aşa se obţine reţeta Târgului de Paşti din centrul Sibiului, eveniment aflat la cea de–a patra ediţie.
Jumătate se plimbă, jumă­tate se uită. Jumătate se dis­trează, jumătate se relaxea­ză. Astfel a devenit de ieri Piaţa Mare, care găzduieşte, pe de-o parte, Târgul de Paşti, cu căsuţe, comercianţi şi cumpărători, iar pe de altă parte liniştea fântânii, oa­meni ce stau să se destindă pe băncuţe şi plimbările îndrăgostiţilor. Rămânând în partea încărcată cu produse specifice Paştilor, cu greu putem face faţă razelor de soare fără o pălărie sau o pereche de ochelari de soare, dar şi agitaţiei celor care sunt în căutare de ca­douri pentru ei înşişi sau pentru cei dragi.

O lumânare, de la opt la 24 de ore

Şi facem un prim popas. La căsuţa cu lumânărele, iepuraşi, ouă, ghirlande şi alte decoraţiuni ale sărbă­torilor pascale. Aici, Ana-Maria Cazarciuc îşi aşteaptă cumpărătorii. "Am adus lu­mânări parfumate, produse manual, pictate manual. Pentru toţi cei care iubesc frumosul", ne spune aceasta. Femeia mărturiseşte că nu participă pentru prima dată la eveniment, ci a mai fost în cadrul Târgului de Paşti şi în anii anteriori. De asemenea, şi la cel de Crăciun. "Cu ace­leaşi produse", ne mai des­tăinuie. Cei mai mulţi dintre clienţii săi sunt, însă, turişti, îndeosebi străini, care sunt interesaţi de produsele mici, adică de lumânările de cameră. Preţurile variază de la nouă la 30 de lei, însă, nici în acest caz, sumele nu reflectă munca celor care le confecţionează. Ana Maria povesteşte că la o lumânare medie, de câţiva centimetri, stă opt ore să o facă. Utili­zează un amestec de para­fină, parfum, coloranţi şi pic­tează, apoi, cu atenţie şi răb­dare, cu minuţiozitate şi pa­siune. Dacă e să vorbească despre o lumânare mai mare, de aproximativ zece centimetri, oftând şi, tot­odată, zâmbind, spune că i-ar putea lua şi 24 de ore, de la con­cepere până la momentul în care o poate aprinde.

De la accesorii, la bucate şi sucuri naturale

Continuându-ne drumul printre standuri, observăm fel de fel de produse, care ar putea fi, fie achiziţii personale, fie daruri.
Şi dacă e să dăm o raită, putem găsi, de pildă, bijuterii: inele, de la cinci la 25 de lei, brăţări, de la zece la 50 de lei, dar şi lănţişoare, meda­lioane sau alte accesorii pentru păr, al căror preţ depinde de complexitatea produsului, de tipul acestuia şi de ce materiale au fost folosite. "Dar ce e aşa scump un inel aşa? ", se aude la un moment dat un client. "Păi cum să nu fie? E din nichel de-ăla scump", i se răspun­de incert. Dacă nu vrei acce­sorii, poate vrei jucării. De la renumitele personaje ale copilăriei, cum sunt Spi­derman, Barbie sau Tom şi Jerry, imprimate pe tele­foane mobile de jucărie, pe tablete sau cărţi de colorat, la icoane, magneţi de frigider, pernuţe personalizate sau la alte produse de piele, se­rioase şi elegante, respectiv poşete, curele, brăţări ori agende, care ating şi preţuri de 500 de lei. În timp ce privim, suntem însă, între­rupţi de mirosuri îmbietoare. De ciocolată, de langoş, de turtă dulce sau de preparate din carne. După asemenea îmbucături, un pahar de ceva rece este numai bun. "Sucuri naturale. Avem de mere şi de alte combinaţii”, spune Alexandru Mihaiu. Vine din Petreşti, judeţul Alba, ca să le aducă sibienilor sucuri naturale. Şi nu şi le vinde oricum, ci pe încercate, cum s-ar zice. O cutie de suc de mere de trei litri costă 18 lei, iar una de cinci litri, 28 de lei. Bărbatul ne destăinuie că oamenii oraşului de pe Cibin s-au arătat curioşi în raport cu ce a adus omul la Si­biu. "Au cumpărat. Mai aştep­tăm şi zilele următoare", adaugă Alexandru.
Târgul de Paşti rămâne deschis până pe 7 mai, iar organizatorii speră că vor avea mai mulţi vizitatori decât în anii precedenţi, un atu fiind, după spusele acestora, vremea caldă.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica