Tribuna
PNL
Implementarea strategiei de dezvoltare locală 2012-2015 pe teritoriul GAL Microregiunea Hârtibaciu
I. BÂRSAN
2134 vizualizari
Implementarea strategiei de dezvoltare locală 2012-2015 pe teritoriul GAL Microregiunea Hârtibaciu

La sediul Asociaţiei „Grupul de Acţiune Local[ Microregiunea Hârtibaciu” a avut loc o conferinţă de presă. A fost o trecere în revistă a rezultatelor obţinute în perioada 2012-2015, la care au participat o parte din partenerii privaţi care au depus proiecte şi au bene­ficiat de fonduri europene pe Axa 4 Leader. Au fost prezen­tate două filme, realizate în zona GAL Microregiunea Hârtibaciu, pentru promo­varea conceptului „LEADER” privind dezvoltarea rurală.
În discuţiile care au urmat au fost conturate ideile pri­vind acţiunile următoare ne­ce­­sare dezvoltării zonei. S-a vorbit despre necesitatea colaborării dintre beneficiarii de fonduri europene, despre înfiinţarea unor asociaţii prin care să se obţină fonduri pentru prelucrarea şi valori­ficarea produselor în zonă.
Asociaţia „GAL Microre­giunea Hârtibaciu” a căpătat personalitate juridică pe 30 octombrie 2007. Actuala structură cuprinde 53 de membri (19 entităţi publice, din care 15 administraţii pu­blice locale, 17 ONG, 10 so­cietăţi comerciale, 4 între­prinderi individuale, 3 gru­puri de iniţiativă). Teritoriul GAL Microregiunea Hârtiba­ciu acoperă 58 de localităţi, pe o suprafaţă de peste 1.389 kmp, cu un total de 43.744 locuitori. Unităţile adminis­trativ - teritoriale cuprinse în teritoriul GAL Microregiunea Hârtibaciu sunt: Agnita, Alţâna, Bârghiş, Brădeni, Bruiu, Chirpăr, Iacobeni, Marpod, Merghindeal, Mihăi­leni, Nocrich, Roşia, :eica Mare, :elimbăr şi Vurpăr.
Aproape 2,3 milioane de euro reprezintă totalul finan­ţării europene nerambur­sabile pe care proiectele depuse în cadrul Grupului de Acţiune Locală (GAL) Microregiunea Hârtibaciu au atras-o în perioada 2012-2015. În acest interval, au fost depuse 95 de proiecte, din care 58 au obţinut finanţarea şi se află în diferite stadii de implementare.
Cea mai mare sumă, respectiv 885.584 euro, a fost atrasă pe Măsura 322 - „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea ser­vicii­lor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale“, iar cele mai multe proiecte (25 la număr, din care 18 au fost finanţate) au fost depuse pe Măsura 112 - „Instalarea tinerilor fermieri“.
Beneficiarii publici şi privaţi au accesat şapte măsuri de finanţare: 111, 112, 141, 312, 313, 322, 421.
Pentru fiecare proiect a fost acordată asistenţă nerambursabilă cuprinsă între 7.500 de euro 193.108 euro.
Majoritatea proiectelor câştigătoare aparţin între­prin­zătorilor privaţi. Este vorba despre 44 de proiecte, către care s-a îndreptat             61,2 % din suma totală nerambur­sabilă atrasă la nivelul GAL Microregiunea Hârtibaciu. Fondurile euro­pene îi ajută pe aceşti bene­ficiari să-şi în­fiinţeze ori să-şi modernizeze exploataţiile agricole, să deruleze afaceri în domeniul producţiei sau serviciilor (cu precădere în sfera turis­mului). Cel mai mare proiect în exerciţiul financiar care se încheie acum valorează 227.186 euro (din care 193.108 euro nerambur­sabili) şi are în vedere înfiinţarea unui centru de echitaţie şi turism ec­estru în satul Apoş, comuna Bârghiş.
Un sfert dintre proiectele implementate în perioada 2012-2015 au fost realizate de către administraţiile pu­blice locale din comunele Bârghiş, Bruiu, Chirpăr, Iacobeni, Marpod, Merghin­deal, Nocrich, :eica Mare şi Vurpăr, care au investit 38,8% din suma totală neram­bursabilă atrasă la nivelul GAL Microregiunea Hârtibaciu  pentru dezvoltarea sau îm­bunătăţirea serviciilor de bază oferite locuitorilor, achiziţionarea de utilaje pentru serviciile de gospo­dărire şi cele pentru situaţii de urgenţă, modernizarea unor străzi comunale, ori dotarea căminelor culturale.
„LEADER este un pro­gram al Uniunii Europene, prin care s-au promovat încă din 1991 proiecte de inovare în zonele rurale. Grupurile de Acţiune Locală elaborează, în cola­borare cu părţile interesate, strategii de dezvoltare adaptate pentru regiunea lor. Scopul său este de a ajuta regiunile rurale ale Europei pe calea spre o dezvoltare independentă. Abordarea LEADER a fost inclusă din anul 2006 ca o axă principală a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Misiunea GAL Microregiunea Hârtibaciu în acest exerciţiu financiar a fost aceea de a elabora o strategie de dezvoltare locală bazată pe nevoi reale ale comunităţii, în concor­danţă cu abordarea de tip LEADER, de a promo­va oportunităţile de finanţare şi modelele de bune practici în teritoriu, de a asigura parte­neriate şi cooperare, de a oferi consiliere şi sprijin în implementarea proiectelor, iar, în această etapă, de a monitoriza implementarea proiectelor. Ne bucurăm că am reuşit să atragem 2.281.106 euro nerambur­sabili pentru Valea Hârti­baciu­lui. În continuare, Grupul de Acţiune Locală Microregiunea Hârtibaciu urmează să sprijine moni­torizarea proiectelor finan­ţate şi să elaboreze urmă­torul Plan de Dezvoltare Locală a zonei pentru etapa 2014 - 2020, în care se pre­conizează un buget mult mai mare“, a declarat d-na Elena Curcean, managerul Asocia­ţiei GAL Microre­giunea Hârtibaciu.
La următoarea întâlnire vor fi invitaţi reprezentanţii administraţiilor locale din zona GAL M.H.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica