Prin pieţele Sibiului, castraveţii şi gogoşarii s-au scumpit considerabil, de la 2 lei cât costau acum câteva săptămâni, la 4-5 lei kilogramul, în această perioadă, lucru care îi face total neatrăgători pentru conserve. Foarte interesante în această perioadă, atât din pricina abundenţei lor, cât şi a preţurilor bune, sunt însă alte legume: conopida, care se vinde cu 1,5 lei kilogramul, ardeii iuţi, cu 2 lei legătura sau cu clasicul 3 legături la 5 lei, gogonelele şi varza albă, care se vând cu 1 sau 2 lei kilogramul şi sunt numai bune de pus la murat. Şi pentru că borcanul de murături conţine - musai - şi hrean, o legătură din rădăcina cea iute poate fi cumpărată cu 3 lei, la 2 lei fiind "cotată" legătura de finchen sau kilogramul de morcovi.
Vinete ieftine, dar nu la fel de frumoase
Oricât ar părea de surprinzător, un preţ la fel de bun îl au şi vinetele care pot fi achiziţionate cu 1,5 lei, dar care nu mai au strălucirea de la sfârşitul verii. Mai arătoşi sunt, însă, ardeii graşi care se vând cu 2 lei sau 2,5 lei kilogramul şi cartofii pentru iarnă scoşi la vânzare cu 1,5 lei kilogramul, sau cu 15 lei sacul de 10 kilograme.
Să pui varză pe iarnă, la saramură, nu e mare filosofie, borcanele aşteptând cu mare nerăbdare şi celebrii ardei umpluţi cu varză, mult iubiţi prin partea locului, gogonelele, ceapa, conopida sau murăturile asortate. Totul costă cu mult mai puţin decât dacă ai lua borcanul de-a gata de la magazin, plus că mai ai şi avantajul de a şti ce se află în borcanele cu murături produse în casă.
De la magazin
Cei, dar mai ales cele, care n-au pe-acasă nicio reţetă tradiţională de zacuscă sau varză murată, nu dispun de spaţiu de depozitare prin cămări sau de timp de pregătit conserve complicate, le pot lua gata făcute de la magazin. Dezavantajul aici îl constituie preţul, care poate fi cu mult mai mare. Aşadar, dacă un borcan de gogoşari muraţi costă între 4 şi 6,5 lei (cam cât un kilogram din aceeaşi legumă proaspătă), ardeii iuţi (şi acri) sunt şi ei la fel de scumpi - între 3,27 şi 6,64 lei borcanul. Murăturile asortate nu sunt nici ele de lepădat, costul unui borcan ridicându-se la 5,5 lei.
O reţetă: gogoşari umpluţi cu struguri
Ingrediente: 2 kg gogoşari; 1 varză roşie; 500 g struguri; 500 ml oţet; 100 g zahăr; sare; câteva foi de dafin; 2 morcovi; piper boabe
Mod de preparare:
1. Spălaţi gogoşarii, apoi faceţi un dop în jurul codiţei şi îndepărtaţi cotorul şi seminţele.
2. Alegeţi boabele de struguri cele mai sănătoase şi spălaţi-le cu atenţie pentru a nu se sfărâma.
3. Daţi varza pe răzătoare şi apoi o frecaţi cu puţină sare. După cinci minute umpleţi gogoşarii cu varza şi cu câteva boabe de strugure .
4. Tăiaţi morcovii mari felii şi puneţi în locul dopului gogoşarului câte o felie mare de morcov.
5. Dacă doriţi, puteţi adăuga în interiorul gogoşarilor şi alte legume rase precum morcov sau ţelină.
6. Aşezaţi gogoşarii umpluţi în borcane şi între timp puneţi la fiert, într-o oală mare, oţetul, apa, foile de dafin, zahărul, boabele de piper şi sarea
7. Când saramura a fiert o turnaţi în borcane peste gogoşari şi presăraţi câteva boabe de muştar după gust.
8. Legaţi borcanele cu celofan şi sfoară şi depozitaţi în cămară sau în pivniţă, la loc ferit de soare.