Tribuna
PNL
Elevii şcolilor postliceale "Alma Mater" se pot angaja în sistemul medical din Germania
Ana Maria MĂTUŞOIU
8758 vizualizari
Elevii şcolilor postliceale
La finele anului doi sau la încheierea studiilor, au ocazia să facă stagiile de practică în Germania. Cu voinţă şi puţin noroc, se pot angaja acolo, în sistemul medical, pe salarii extrem de atrăgătoare. Este cazul tinerilor care frecventează cursurile Şcolilor Postliceale "Alma Mater" din Sibiu şi Mediaş, datorită parteneriarului pe care acestea l-au legat cu firma "Auxila Akademie" din Germania. Cele două şcoli funcţionează din anul 2014, iar alte două centre urmează să fie deschise la Hunedoara şi Bacău.

Reprezentanţii Şcolii Postliceale "Alma Mater" din Mediaş s-au întâlnit, duminică, în jurul orei 12, cu colegii lor din Sibiu, la sediul Universităţii "Alma Mater", pentru a discuta despre parteneriatul legat cu firma din Germania. Potrivit rectorului Universităţii "Alma Mater", prof. univ. dr. ing. ec. Nicolaie Georgescu, partenerul german îşi propune să recruteze tineri interesaţi să fie plasaţi pe reţeaua medicală din Germania. "Aceştia îşi motivează activitatea prin sintagma: <<Într-o societate în îmbătrânire, includerea serviciilor de asistenţă medicală constituie una dintre marile provocări ale viitorului>>", a spus rectorul "Alma Mater". În total, 187 de tineri frecventează cursurile celor două şcoli postliceale din Mediaş şi Sibiu. Graţie parteneriatului cu "Auxila Akademie", aceştia au posibilitatea să facă practică în anul doi sau trei de studii în Germania, cu posibilitatea de a rămâne angajaţi acolo. Un stagiu de practică la un spital sau centru de îngrijire în Germania va dura 14 zile, toate cheltuielile fiind suportate de către partenerul german.

De două ori în schimb de experienţă

Cadrele didactice ale Şcolii Postliceale din Mediaş şi Sibiu au mers până acum de două ori în Germania, în schimb de experienţă. Profesorul de limbă germană al şcolii din Mediaş a profitat de ocazie pentru a afla cum se învaţă limba germană acolo, dar şi care sunt cerinţele angajatorilor din perspectiva cunoaşterii limbii germane. În acest sens, prof. Viorel Pasc, directorul Şcolii Postliceale "Alma Mater" Mediaş, a spus că nemţii îi ajută cu materiale necesare învăţării limbii germane. "Cei din Germania ne sprjină cu acces la platforma online de învăţare a limbii germane, dar şi cu manuale de specialitate dotate cu DVD şi CD. Acestea au ajuns deja la noi", a spus Viorel Pasc. Tinerii care reuşesc să îşi însuşească cunoştinţe de limba germană, în special în domeniul medical, vor avea la angajare salariul cuprins între 1.700-2.500 de euro. În prima fază, se va stabili nivelul cunoştinţelor de limbă germană al fiecărui aplicant, condiţie obligatorie pentru ca tinerii să fie acceptaţi şi, ulterior, angajaţi. Un lucru îmbucurător pentru doritori este acela că fiecare absolvent care îndeplineşte condiţiile de limbă germană îşi va găsi un loc de muncă. Cadrele didactice reunite la Sibiu au mai menţionat faptul că, pentru a fi anagajaţi în sistemul medical din Germania, tinerii trebuie să se prezinte obligatoriu cu diploma tradusă în limba germană. Diplomele obţinute la Şcolile Postliceale "Alma Mater" din Sibiu şi Mediaş, eliberate prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării, sunt echivalate în Germania, însă trebuie să fie traduse. Recunoaşterea diplomelor durează, de regulă, 40 de zile lucrătoare.
Cu toate acestea, absolvenţii şcolilor din Sibiu pot lucra şi în timpul în care diplomele nu sunt gata, însă vor fi plătiţi la oră. Un începător porneşte de la 9,40 euro brut/oră.

Planuri de învăţământ identice

Profesorii care se ocupă de pregătirea practică a elevilor care studiază în Şcolile Postliceale "Alma Mater" din Sibiu şi Mediaş au mers, în timpul vizitei din Germania, la două centre de îngrijire a vârstnicilor, pentru a vedea exact care sunt cerinţele îngrijirii pacienţilor acolo. "Prin prezentări teoretice şi practice am văzut cum se lucrează în Germania. În mediul de îngrijire teoretic ne regăsim, nu a fost nimic nou faţă de ceea ce facem noi în şcoală", spun cadrele didactice. De altfel, acestea au precizat că planurile de învăţământ ale partenerului din Germania sunt identice cu cele folosite de ele.

Jurgen Debus, preşedintele firmei din Germania, păstrează o legătură extrem de apropiată cu Universitatea "Alma Mater" din Sibiu. Acesta a fost prezent la deschiderea anului universitar 29014-2015, la Balul Bobocilor organizat în cadrul universităţii, de patru ori a mers la Mediaş şi urmează ca la jumătatea lunii martie să vină din nou la Sibiu.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica