Tribuna
PNL
Doi turişti, salvaţi de jandarmii montani
Vasile ANTIPA
1696 vizualizari

Doi turişti au fost ajutaţi de jandarmii montani şi salva­montişti, după ce au rămas imobilizaţi pe una dintre cres­tele Munţilor Făgăraş. Marţi seara în jurul orei 21, Postul de Jandarmerie Montană Bâlea a fost sesizat prin Sistemul unic pentru apeluri de urgenţă 112 despre faptul că doi turişti au plecat pe un traseu montan dinspre Vârful Negoiu/Lacul Călţun spre Bâlea Lac şi întâm­pină greutăţi în deplasare. Întrucât conversaţia cu dispe­ceratul judeţului Argeş se întrerupsese, jandarmii mon­tani au obţinut numărul de tele­fon mobil al apelanţilor şi i-au contactat pentru a solicita mai multe detalii cu privire la locul în care se aflau şi starea de sănătate a acestora.Turistul, cetăţean român de etnie maghiară din municipiul Sfântu Gheorghe, în vârstă de 33 de ani, însoţit de prietena sa de 25 de ani, au afirmat că se pot deplasa însă cu dificultate din cauza oboselii acumulate şi a întunericului. "După discuţii repetate la telefon, la intervale regulate de timp, întrucât în jurul orei 23.00 aceştia nu au mai continuat drumul şi din cauză că au rămas în acelaşi loc apro­ximativ 30 minute, jandarmii montani i-au sfătuit pe tineri să îi aştepte şi au pornit împreună cu o echipă de la Serviciul Public Salvamont Sibiu în întâmpinarea lor, pentru a le acorda sprijin. Echipajul de Jandarmerie-Salvamont i-a găsit pe cei doi turişti pe traseul albastru venind dinspre Lacul Călţun spre Bâlea Lac la aproximativ o oră de destinaţie. Femeia se afla în imposibilitate de deplasare din cauza efortului fizic prelungit. Aceasta a fost transportată de către echipele de Jandarmerie Mon­tană şi Salvamont, ajutaţi de prietenul acesteia. Cei doi turişti s-au deplasat cu autoturismul în zona Bâlea Lac în data de 2 iulie 2013 dis-de-dimineaţă şi au pornit pe un traseu montan de aproximativ 10 ore, către Vârful Negoiu din masivul Făgă­raş cu intenţia de a se întoarce la punctul de plecare până la lăsarea întunericului. Cu toate că tinerii erau echipaţi corespunzător pentru zona muntoasă şi s-au interesat despre călătoria propusă, ei s-au abătut de la traseu obosindu-se în mod excesiv. Turiştii ajutaţi de salvatori au ajuns în jurul orei 01.30 la refugiul din zona Bâlea Lac, unde echipa de salvamontişti le-a acordat îngrijiri medicale elementare. Cei doi au fost cazaţi în staţiune şi li s-au oferit alimente pentru refacerea organismului", spune căpitanul Alexandru Costea, ofiţer relaţii publice în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sibiu.




comentarii
8 comentarii

Pe traseul prezentat de dl capitan marcajul este banda rosie SAU este vorba de cu totul alt traseu.Mai citit hartile turistice.
N.STII
04.07.2013 08:50
Pe traseul prezentat de dl capitan marcajul este banda rosie SAU este vorba de cu totul alt traseu.Mai citit hartile turistice.
N.STII
04.07.2013 08:51
traseul de creasta principal de la balea spre vf negoiu este banda rosie. Cei doi turisti la intoarcere au ales banda albastra care porneste de la lacul caltun inspre balea lac si ocoleste creasta.
bc
04.07.2013 11:05
Daca erau obositzi, trebuiau sa coboare de la Calztun pana pe Transfagarasan si sa ajunga la Cabana Balea prin tunel.
abc
04.07.2013 14:38
Vai de steaua lor de jandarmi. Astia se pierd inainte sa ajunga la turisti! Parca treba lor erea sa asigure ordinea publica. Ei nu-s in stare sa afle cine l-a omorit pe colegul lor, si se baga sa "salveze" pe altii. De aia meerg treburile cum merg in tara asta, toti se baga in treburi pe care nu le cunosc. Asta e valabil doar la fotbal si la politica, desi dau rezultate dezastruoase. In alte domenii, se poate lasa cu pierderi de vieti...
meluu
04.07.2013 19:02
te rog citeste legea 550/2004 si acolo vezi ce atributii are jandarmeria romana...
Bah Meluu
04.07.2013 20:42
Cred ca nu era vorba despre cine si ce atributii are, ci despre ce stiu efectiv sa faca! Adica mai nimic in acest domeniu, al salvarii montane.
pt Bah
04.07.2013 22:07
Se vede ca vb in necunostinta de cauza...documenteaza-te si apoi tasteaza pe aici
PT. Pt. bah
04.07.2013 22:30
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica