Cu toate că numărul angajaţilor, al întreprinderilor agricole şi al celor din industria alimentară este în scădere, aceste sectoare îşi menţin importanţa în cadrul economiei naţionale. În anul 2014, în judeţul Sibiu au fost înregistraţi 940 de lucrători (151 unităţi) în agricultură şi 4.887 lucrători (204 unităţi) în industria alimentară. Atât în domeniul agriculturii, cât şi în cel al industriei alimentare sunt efectuate numeroase activităţi în care sunt implicate echipamente de muncă, la care, în unele situaţii, nu se respectă prevederile reglementărilor naţionale care transpun legislaţia comunitară aplicabilă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă cu privire la aceste echipamente, spun reprezentanţii ITM.
Accidente de muncă în judeţul Sibiu
Pentru că, în unele cazuri, angajatorii din cele două sectoare de activitate nu au asigurat măsurile necesare pentru aplicarea şi respectarea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă, s-au produs accidente de muncă în urma cărora a avut loc pierderea capacităţii de muncă, urmare a unor vătămări suferite de accidentaţi. Totuşi, judeţul Sibiu nu se află în topul judeţelor cu cele mai multe accidente de muncă. În cele două sectoare există riscuri specifice, iar accidentele de muncă apar cel mai adesea la contactul cu unele substanţe chimice, insecte şi animale sălbatice. În plus există numeroase riscuri mecanice. Ioan Rotărescu, inspector de muncă în cadrul ITM Sibiu, a vorbit despre dinamica accidentelor de muncă din agricultură, în judeţul Sibiu. Potrivit statisticilor deţinute de acesta, în perioada 2010 – 2014, au fost înregistrate 3 accidente, niciunul mortal. „Deviza noastră este: În anul 2015 fără accidente în domeniul agricol şi cel al industriei alimentară”, a spus inspectorul ITM.
34% din populaţia judeţului Sibiu contribuie la fondul de pensii
În zona agricolă din judeţul Sibiu există 150 de agenţi economici şi 911 lucrători, adică 0,7% din totalul angajaţilor cu contract, a spus inspectorul şef al ITM, Francisc Szombatfalvi - Török. Potrivit acestuia, în industria alimentară există 207 agenţi economici: 2% din totalul agenţilor economici din judeţul Sibiu. În total, în judeţ există peste 20.000 de agenţi economici. Inspectorul şef al ITM a mai spus că populaţia judeţului Sibiu, numărată după domiciliaţi, este de 463.436 locuitori, iar 34% dintre ei contribuie la fondul de pensii. Tot în cadrul întâlnirii de miercuri, inspectorul şef de muncă Ştefan Şerbulea a prezentat metodologia şi tematica de control, dr. ing. Ioan Păşcănuţ de la Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului a vorbit despre „Securitatea lucrărilor de mentenanţă în agricultură”, iar Delia Comşa, inspector de muncă în cadrul ITM Sibiu a dezbătut „Tematica accidentelor de muncă din sectorul alimentar, în judeţul Sibiu”.