Tribuna
PNL
Deviza ITM Sibiu: fără accidente de muncă în 2015
Ana Maria MĂTUŞOIU
3094 vizualizari
Deviza ITM Sibiu: fără accidente de muncă în 2015
Despre starea securităţii şi sănătăţii în muncă din domeniile agricultură şi industrie alimentară s-a discutat, timp de aproape două ore, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, zilele trecute. La eveniment au participat angajatori şi angajaţi din cele două domenii, care au aflat, printre altele, că judeţul Sibiu nu se află printre fruntaşi în ceea ce priveşte accidentele de muncă, dar se confruntă cu unele situaţii care ar trebui să dea de gândit.

Cu toate că numărul anga­jaţilor,  al întreprinderilor agricole şi al celor din industria alimentară este în scădere, aceste sectoare îşi menţin importanţa în cadrul economiei naţionale. În anul 2014, în judeţul Sibiu au fost înregistraţi 940 de lucrători (151 unităţi) în agricultură şi 4.887 lucrători (204 unităţi)  în industria alimentară. Atât în domeniul agriculturii, cât şi în cel al industriei alimen­tare sunt efectuate nume­roase activităţi în care sunt implicate echipamente de muncă, la care, în unele situ­aţii, nu se respectă preve­derile regle­mentărilor naţio­nale care transpun legislaţia comu­nitară aplicabilă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă cu privire la aceste echipamente, spun reprezen­tanţii ITM.

Accidente de muncă în judeţul Sibiu

Pentru că, în unele cazuri, angajatorii din cele două sectoare de activitate nu au asigurat măsurile necesare pentru aplicarea şi respec­tarea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă, s-au produs acci­dente de muncă în urma că­rora a avut loc pierderea ca­pa­cităţii de muncă,  ur­mare a unor vătămări sufe­rite de accidentaţi. Totuşi, judeţul Sibiu nu se află în topul judeţelor cu cele mai multe accidente de muncă. În cele două sectoare există riscuri specifice, iar acciden­tele de muncă apar cel mai adesea la contactul cu unele substanţe chimice, insecte şi animale sălbatice. În plus există numeroase riscuri mecanice. Ioan Rotărescu, inspector de muncă în ca­drul ITM Sibiu, a vorbit despre dinamica accidentelor de muncă din agricultură, în ju­deţul Sibiu. Potrivit statisti­cilor deţinute de acesta, în peri­oada 2010 – 2014, au fost în­re­gistrate 3 accidente, niciunul mortal. „Deviza noas­tră este: În anul 2015 fără accidente în domeniul agricol şi cel al industriei ali­mentară”, a spus inspectorul ITM.

34% din populaţia judeţului Sibiu contribuie la fondul de pensii

În zona agricolă din judeţul Sibiu există 150 de agenţi economici şi 911 lucrători, adică 0,7% din totalul angajaţilor cu contract, a spus inspectorul şef al ITM, Francisc Szombatfalvi - Török. Potrivit acestuia, în industria alimentară există 207 agenţi economici: 2% din totalul agenţilor eco­nomici din judeţul Sibiu. În total, în judeţ există peste 20.000 de agenţi economici. Inspectorul şef al ITM a mai spus că populaţia judeţului Sibiu, numărată după domiciliaţi, este de 463.436 locuitori, iar 34% dintre ei contribuie la fondul de pensii. Tot în cadrul întâlnirii de miercuri, inspectorul şef de muncă Ştefan Şerbulea a prezentat metodologia şi tematica de control, dr. ing. Ioan Păşcănuţ de la Fa­cultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului a vorbit despre „Securitatea lu­crărilor de mentenanţă în agricultură”, iar Delia Comşa, inspector de muncă în cadrul ITM Sibiu a dezbătut „Tematica accidentelor de muncă din sectorul ali­mentar, în judeţul Sibiu”.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica