Tribuna
PNL
De zece ori „Cânt şi joc pe Hârtibaci”
I. BÂRSAN
3722 vizualizari
De zece ori „Cânt şi joc pe Hârtibaci”

După doi ani, în care din motive bine întemeiate nu
s-a putut organiza, imnul festivalului naţional „Cânt şi joc pe Hârtibaci” a răsunat din nou pe scena Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” din Agnita în interpretarea or­chestrei „Cindrelul Junii” Si­biu condusă de dirijorul Ga­briel Popescu. Din nou tineri interpreţi de muzică populară au urcat pe scenă pentru a demonstra că prin talentul lor şi prin dragostea de frumos strămoşesc sunt vrednici să promoveze te­zaurul spiritual românesc, cântecul şi cos­tu­mul popular.
Au făcut acest lucru într-o competiţie arbitrată de un juriu condus de reputata rea­lizatoare de emisiuni folclo­rice Eugenia Florea, având-o alături pe doamna folclo­rului sibian Silvia Macrea şi pe Marin Hossu coregraf la ansamblul folcloric „Poroli­sum” din Zalău, Gabriela Hossu director al Casei Municipale de Cultură Zalău, Ioan Sârbu preşedintele festivalului, Marcel Părău referent la CJCPCT „Cin­drelul Junii” Sibiu şi Florin Părău profesor şi solist la Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu” din Agnita. Pentru cei 12 concurenţi emoţiile au fost mari, pentru juriu, ale­gerea celor mai buni a fost dificilă. Numeroasele con­cursuri de acest gen i-au determinat pe participanţi să se pregătească permanent, să apeleze la profesori de prestigiu pentru a-şi cultiva talentul, ceea ce face ca aces­tea să devină specta­cole de înaltă ţinută artistică cu valoroşi solişti de muzică populară.
În calitate de prezentator, talentatul interpret de muzică populară, Traian Stoiţă i-a invitat pe rând în scenă pe Daria Gâdea din Mara­mureş, Mihaela Lucia Piţigoi din Argeş, Laura Lungu din Fălticeni, Ana Maria Dremuţi din Mehedinţi, Silvia Borde­ianu din Bacău, Cristina Bugnar din Bistriţa, Ionuţ Robert Pumnea din Târnava Mică, Florin Mihalache din Banat, Larisa Georgiana Piroiu din Prahova, Andreea Ursulescu din Banat, Alexandra Chira din Sălaj şi Ioana Bogdan din Agnita. Pentru agniţenii iubitori de folclor, festivalul „Cânt şi joc pe Hârtibaci” a însemnat două zile de bucurie, de satisfacţia participării la un spectacol minunat.
În prima zi, după ce i-au aplaudat pe concurenţi, spec­tatorii s-au bucurat de cântecele şi jocurile prezen­tate de formaţiile de la Clubul elevilor, gimnaziul „G.D Teutsch”, grupul vocal al Şcolii Populare de Arte şi  Meserii „Ilie Micu” Sibiu, clasa Agnita, formaţia de dansuri din Bruiu şi bine­înţeles, ansamblurile Casei de Cultură din Agnita, „Hâr­tibaciul” şi „Cununa”.
Formaţiile pregătite de profesorii Ioan Sârbu, Doina şi Florin Părău au încântat publicul, atât cu jocurile prezentate de prichindeii ce învaţă primii paşi şi mai ales cu consacraţii jucători din ansamblurile „Hârtibaciu” şi „Cununa”. Împreună cu formaţiile de dansuri au fost aplaudaţi şi soliştii Florin Părău, Florin Zamfir, Ioana Bogdan şi grupul vocal pregătit de prof. Doina Părău.
Ziua a doua a fost cea a marilor emoţii, mai ales pen­tru concurenţi. După acordu­rile de Rară Retişană, imnul festivalului, aceştia au fost invitaţi pe scenă pentru a primi din partea Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu”  Di­ploma de Participare. Euge­nia Florea, preşedinta juriu­lui, i-a felicitat pe concurenţi pentru frumuseţea şi auten­ticitatea costumelor şi pen­tru calitatea interpretării cântecelor prezentate.
Marele Premiu al festiva­lului l-a primit cu multă emo­ţie Ioana Bogdan, laureată a multor festivaluri, acesta fiind al cincilea şi cel mai mare premiu câştigat în acest an.
Premiul I a fost acordat la doi concurenţi, Alexandra Chira din Sălaj şi Cristina Bugnaru din Bistriţa, premiul II i-a fost acordat Larisei Giorgiana Piroiu, premiul III lui Mihalache Florin din Banat. Au primit menţiuni Silvia Bordeianu din Bacău şi Lucia Piţigoi din Argeş. Un premiu special i-a fost acor­dat din partea CJCPCT „Cindrelul Junii” Sibiu celei mai tinere soliste, de doar 14 ani, Daria Gâdea din Mara­mureş. Câştigătoarea Mare­lui Premiu, Ioana Bogdan, a fost felicitată de Ioan Vulcan-Agniteanu, în numele emi­siunii Radio Antena Satelor. Acesta i-a înmânat un buchet de flori şi invitaţia de a cânta în cadrul acestei emisiuni.     Cu multe emoţii Ioana Bog­dan a mulţumit tuturor celor care i-au fost alături, au ajutat-o să se pregătească şi să urce pe scara valorilor interpreţilor de cântece popu­lare, în special profe­sorilor de la Casa de Cultură din Agnita, unde scena i-a fost permanent deschisă.
După emoţiile concursu­lui, spectacolul a fost con­tinuat de alţi laureaţi ai festi­valului agniţean, Andreea Haisan, Gabriel Dumitru, Codruţa Rodean care au confirmat premiul obţinut la Agnita, ajungând nume cu­nos­cute în folclorul naţional. A urmat un spectacol deose­bit susţinut de ansamblul profesionist „Cindrelul Junii” Sibiu, de minunaţii dansatori ai acestuia şi de soliştii Izabela Tomiţa Popescu, Daniel Pop, Stana Stepa­nescu, Robert Târnăveanu, Alina Pinca, Marcel Părău şi  Mariana Anghel.
A XX-a ediţie a Festivalului Naţional „Cânt şi joc pe Hârtibaci” a fost organizată de Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu” din Agnita cu sprijinul C.J Sibiu, în cadrul proiectului „Zilele Culturale ale judeţului Sibiu”, al CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, al Primăriei şi Con­siliului Local Agnita

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica