Tribuna
PNL
Cum s-au revoltat ţăranii români din Ocna
Cum s-au revoltat ţăranii români din Ocna
Sala de festivităţi a Primăriei Oraşului Ocna Sibiului a găzduit miercuri, 6 august, lansarea cărţii "Revolta ţăranilor români din Ocna Sibiului împotriva comasării terenurilor agricole din primăvara anului 1914", lucrare ce aparţine economistului Simion Luca. Aceasta a rămas în manuscris pe seama moştenitorilor autorului şi la iniţiativa lor, fiind vorba despre pr. dr. Savu Popa, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului şi paroh la Ocna Sibiului, care a preluat responsabilitatea transcrierii, îndreptării şi editării lucrării.
Evenimentul a fost consemnat cu prezenţa primarului oraşului, Ioan Balteş, a pr. dr. Savu Popa, a editorului lucrării, dr. Emanuel Tăvală, a directorului Editurii Andreiana şi al Tipografiei Şaguniană, care aparţin Mitropoliei Ardealului. Prezenţi în sală au fost şi câţiva urmaşi ai autorului, dar şi ai celor şase ţărani implicaţi în evenimentele din urmă cu un secol. Seria de alocuţiuni pe marginea lucrării lansate a fost deschisă de către primarul Ioan Balteş, care a vorbit despre evenimentul ce a avut loc în mai 1914, spunând că acţiunea a fost decisivă pentru ca această comasare să nu fie pusă în aplicare de către autorităţi, având ca scop rămânerea terenurilor ţăranilor români pe acelaşi amplasamente: "În mai 1914 şase ţărani din Ocna Sibiului au pătruns în sediul Primăriei conduse de austro-ungari, care doreau comasarea terenurilor, şi au incendiat documentele cadastrale pe un câmp din apropiere pentru ca acea comasare să nu se poată realiza, întrucât ţăranii români ar fi fost dezavantajaţi. Cei şase şi-au risca atât viaţa, cât şi libertatea, unii dintre ei fiind închişi şi torturaţi". După acesta a urmat pr. Emanuel Tăvală, directorul Editurii Andreiana şi al Tipografiei Şaguniană ale Mitropoliei Ardealului, care a vorbit despre modelele de voinţă şi de determinare ale celor şase ţărani implicaţi în lupta împotriva comasării terenurilor agricole, care urmau a fi cedate locuitorilor maghiari şi saşi ai localităţii, în detrimentul românilor. Totodată, s-a punctat şi importanţa acestei lucrări văzute ca o continuare a celor două volume ale monografiei localităţii lansate în urmă cu câţiva ani. Prof. dr. Corneliu Bucur a vorbit despre importanţa conştietizării de către comunitatea de astăzi a faptei eroice a celor şase înaintaşi ai ocnerilor în mai 1914, realizând o incursiune în istorie pe filonul anilor 1714-1914-2014 şi subliniind legătura deosebită pe care Biserica şi credinţa le-au jucat în viaţa strămoşilor ocnerilor de azi. Au urmat la cuvânt urmaşii autorului şi ai celor şase ţărani implicaţi care au creionat greutăţile întâmpinate de către Simion Luca în redactarea manuscriului şi în documentarea pentru realizarea lucrării. De altfel, a fost realizat câte un scurt portret al ţăranilor implicaţi de către urmaşii lor prezenţi în sală, totul realizându-se într-un mod interactiv. Pr. dr. Savu Popa, coordonatorul şi autorul moral al lucrării, a fost cel care a concluzionat, vorbind despre importanţa evenimentului de la 1914 şi lipsa de mediatizare a acestui episod din istoria românilor din Ocna, anunţând deja alte proiecte culturale şi editoriale care să contribuie la o cât mai bună cunoaştere a faptelor înaintaşilor de către generaţiile care acum trăiesc în Ocna Sibiului.
"Revolta ţăranilor români din Ocna Sibiului împotriva comasării terenurilor agricole din primăvara anului 1914" a fost tipărită la editura Andreiana, costurile fiind suportate de Primăria din Ocna Sibiului.





comentarii
3 comentarii

ACUM, in libertate si STAP
Georg
08.08.2014 11:01
1. Puteaţi aminti
B.Utoru
08.08.2014 11:38
asta a fost dar acum suntem stapani si de ce tara nu e o gradina ci ca o casa fara stapan? asa ca mai incet cu romanul verde, mare destept ca nu tine. in 1914 au ars doc cadastrale, inseamna ca austro-ungarii au realizat ceva dar noi dupa 25 de ani de restituiri nu avem cadastru, asa ca se vede ce neam organizat suntem
pt B.utoru
09.08.2014 20:27
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica