Tribuna
PNL
Coplata, prea mult zgomot pentru nimic
Laura BUCIU
1791 vizualizari
Coplata, prea mult zgomot pentru nimic
La Judeţean au plătit 322 de persoane câte cinci lei, iar la Mediaş, doar 89 de persoane au achitat 8 lei la externare * La Cisnădie, o singură persoană a achitat coplata
Suma de bani adunată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din coplată abia trece de salariul mediu pe econo­mie. Prea puţini dintre cei care se internează plătesc. Cei mai mulţi sunt oameni care ajung la spital în Unitatea de Primiri Urgenţe sau sunt din cate­goriile scutite de această plată. În trei săptămâni, 322 de persoane s-au externat şi au plătit. Puţin peste 1.600 de lei au intrat în casieria spitalului. Banii, spune conducerea unităţii spitaliceşti, vor fi folosiţi pentru suplimentarea buge­tului alocat pentru achizi­ţionarea de medicamente şi materiale sanitare. „Sumele de bani încasate în urma coplăţii sunt destinate pentru suplimentarea bugetului alocat pentru achiziţionarea de medicamente şi mate­riale sanitare, necesare pacienţilor internaţi în unitatea noastră sanitară”, a declarat Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.
Tot la cinci lei au convenit şi Spitalele de Psihiatrie şi de Pneumologie. Spitalul de Psihiatrie „Gheorghe Preda” a externat 42 de pacienţi care fac parte din categoriile admise la plată, suma totală adunată până joi, 18 aprilie, fiind de 210 lei.

Spital mai mic, bani mai puţini
Dacă banii adunaţi de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu sunt puţini, şi mai puţini sunt cei strânşi de Spitalul Municipal Mediaş. Deşi nivelul coplăţii a fost stabilit la 8 lei, doar 89 de pacienţi au plătit, astfel că suma care a intrat în bugetul spitalului este de doar 672 lei. „Nu am stabilit încă ce vom face cu banii. În funcţie de necesităţi, vom decide. Oricum suma nu va fi foarte mare”, a declarat şi di­rectorul Spitalului Mu­nicipal Mediaş, Bogdan Burghelea.

La Cisnădie, o singură plată

Deşi de pacienţi nu duce lipsă Spitalul Orăşenesc Cisnădie, doar un singur pacient care a fost externat a şi plătit. Suma pe care Consiliul de Administraţie a stabilit-o pentru coplată a fost, la Cisnădie, la fel ca şi la Sibiu, de 5 lei / pacient. Cei mai mulţi care ajung la spitalul din Cisnădie sunt, însă, pensionari cu pensii mici, gravide sau cazuri de urgenţă, care sunt scutite de coplată, conform legii. Managerul spitalului ştie că suma va fi mică atunci când va trage linie la sfârşitul anului. „Astăzi (n.red. ieri), am externat primul pacient care a plătit suma de cinci lei, cât am stabilit coplata. Mulţi dintre cei care vin au pensie sub 740 lei, gravide, urgenţe, care nu fac obiectul coplăţii. Suma pe care o vom strânge va fi foarte mică şi o vom folosi alături de banii proveniţi din venituri proprii. Poate aşa vom reuşi să facem câte ceva. Îi vom folosi pentru medi­camente, ali­mente, mate­riale sanitare”, a spus Dorina Dăncăneţ, direc­torul Spitalului Orăşenesc Cisnădie.
La Spitalul Orăşenesc Agnita suma pe care o plătesc pacienţii la exter­nare a fost stabilită tot la 5 lei. Potrivit directorului Iosif Nicolae Prişcă, banii vor fi folosiţi pentru completarea veniturilor proprii, pentru achiziţionarea de medi­camente şi pentru acti­vitatea curentă a unităţii sanitare. „Vor fi puţini, asta ştim deja. Aici bolnavii sunt pensionari cu pensii foarte mici sau gravide”, a spus directorul Spitalului Oră­şesc Agnita, Iosif Nicolae Prişcă.




comentarii
2 comentarii

Romania a loato iarasi pe langa. in germania sa desfintat coplata noi o intoducem??????????
pacient
19.04.2013 18:00
Apai Romania 'a loato' pe unde a vrut ea...Macar de-ar urma si-n altele exemple din Germania..
Toti papagalii au dat de leeeeptop si de neet..:)))
Dr Scridon
19.04.2013 22:35
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica