Tribuna
PNL
Cîmpeanu: "Universităţile vor fi finanţate în funcţie de performanţe"
Ana Maria MĂTUŞOIU
1498 vizualizari
Cîmpeanu:
Începând de anul viitor, universităţile din ţară vor fi finanţate pe criterii de performanţă, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, vineri, la deschiderea noului an universitar de la Alba Iulia. Asta înseamnă că, în funcţie de rezultatele obţinute de studenţii/masteranzii unei universităţi pe parcursul unui an universitar, instituţiile de învăţământ superior vor primi mai mulţi sau mai puţini bani de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării :tiinţifice. Ioan Bondrea, rectorul ULB Sibiu, a spus că aceasta este o măsură benefică, dar că ar trebui discutată în Consiliul Naţional al Rectorilor.

Cîmpeanu a emis deja un ordin de ministru privind finanţarea pe criterii de performanţă, însă vom putea vorbi de aplicarea acestui ordin abia de anul viitor, la solicitarea instituţiilor de învăţământ superior, potrivit Mediafax. “Din punctul meu de vedere, am emis un ordin de ministru. Ulterior emiteriii acestui ordin, la nivelul universităţilor româneşti, cu o majoritate covârşitoare, ni s-a solicitat înţelegere pentru prorogarea pentru anul viitor a finanţării pe baza acestor criterii. Argumentele care au stat la baza acestei solicitări au fost acelea că sunt necesare extrem de multe date care definesc criteriile de performanţă pe baza cărora urmează a se face finanţarea”, a explicat minis­trul Educaţiei, potrivit sursei mai sus citate.
 
Începe ca             program-pilot

Metodologia de finanţare pe criterii de performanţă va fi testată mai întâi într-un program-pilot, urmând să fie aplicată universităţilor înce­pând de anul viitor. “Insistăm pe lângă universităţile româ­neşti să facă eforturi pentru a complete bazele de date cu indicatorii solicitaţi, pe baza cărora definim perfor­manţa universităţilor, pentru că, mai devreme, cum ar fi putut să fie, sau mai târziu, însemnând mai târziu la anul, acest lucru va trebui să se întâmple în beneficiul calităţii învăţământului superior şi în beneficiul echităţii între universităţi, pentru a putea fi finanţate în funcţie de perfor­manţa pe care au înregistrat-o”, a mai spus ministrul Cîmpeanu.

Ce spune ULBS

Începând de anul viitor, şi universităţile sibiene vor primi finanţare în funcţie de per­formanţele studenţilor şi masteranzilor. Rectorul Uni­ver­sităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, Ioan Bondrea, este de acord cu această decizie. "Sunt total de acord ca finanţarea universităţilor să se facă pe criterii de perfor­manţă, însă este nevoie de o meto­dologie şi criterii cuantificabile şi care să reliefeze misiunea unei universităţi", a spus acesta. Rectorul a adăugat că, totodată, ar trebui să se ţină cont de importanţa regională a universităţii, procentul de angajabilitate, dar şi de rolul social în regiune. "Sigur, finanţarea trebuie făcută în baza performanţei, însă meto­dologia trebuie discu­tată în Consiliul Naţional al Rec­torilor, în cadrul univer­sităţilor, iar apoi, împreună cu Ministerul Educaţiei, să se ia o decizie", a conchis Ioan Bondrea.






comentarii
1 comentarii

Ca si pana acum, pentru ca a mai fost o incercare de finantare pe baza performantelor, criteriile vor fi astfel stabilite incat sa favorizeze marile universitati, in special pe cele din Bucuresti. Finantarea pe criterii de performanta este discriminatorie din start. Finantarea trebuie sa fie aceeasi in toata tara, pe student si in functie de programele de studii. Studentul trebuie sa aiba libertatea fireasca ?i dreptul de a-si alege universitatea. Oriunde va dori sa studieze, el trebuie sa aiba aceeasi alocatie bugetara pentru acelasi program de licenta, master sau doctorat. Aplicarea finantarii pe criterii de performanta va favoriza doar unele universitati (cele mai influente in luarea deciziilor guvernamentale), care vor atrage studentii, in detrimentul celorlalte univeritati care, in loc sa creasca, vor decadea in scurt timp. Nu poti sa stimulezi o universitate pentru performanta daca ii tai finantarea... Rectorul Bondrea stie ce spune si intuieste pericolul pentru o universitate de provincie precum
cititor
10.10.2015 19:33
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica