"Producerea, procesarea şi valorificarea cărnii urmează un traseu bine definit începând cu exploataţiile în care se cresc specii care asigură materia primă (carne roşie, carne albă) apoi unităţile de abatorizare, unităţi de procesare (fabrici, carmangerii, măcelării) unităţi de depozitare şi în final unităţi de distribuţie (magazine de specialitate, hale agroalimentare, hiper şi supermarketuri)", spune dr. Ioan Penţea, secretarul executiv al Colegiului Medicilor Veterinari judeţul Sibiu. În acest sens, el spune că oamenii trebuie să cunoască factorii de contaminare, care se împart în cei chimici, adică substanţe poluante din mediu, biologici, respectiv bacterii, fungii, viruşi sau paraziţi, sau factori ce ţin de intenţia ilicită de falsificare a alimentelor, prin substituirea totală sau parţială a uneia sau a mai multor componente ale materiei prime, înlocuirea unor componente valoroase cu unele mai ieftine, adaosul de substanţe naturale sau sintetice, în vederea mascării defectelor, utilizarea de ingrediente şi aditivi alimentari neadmişi sau în doze mai mari decât cele recomandate, precum şi punerea pe piaţă a unui produs de imitaţi, în locul celui original. "Activitatea acestor categorii de obiective este în permanenţă sub control sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, urmărindu-se ca piaţa de desfacere locală, naţională şi globală să fie asigurată cu carne şi produse din carne, salubre şi de calitate, care să nu pună în pericol sănătatea populaţiei, însă pentru menţinerea responsabilităţii faţă de consumatori, a operatorilor din unităţile care produc, procesează, depozitează, transportă şi comercializează astfel de produse, se impun şi evaluări periodice complexe, prin care se urmăreşte: verificarea asigurării măsurilor administrative din exploataţii, cu referire la evidenţa strictă a efectivelor, înregistrarea exploataţiei; identificarea şi înregistrarea animalelor, ţinerea registrului de exploataţie, contract cu specialişti din domeniu prin care să se asigure tehnologia specifică, normele de biosecuritate, sănătate, igienă şi bunăstare animală; realizarea unei baze de date cât mai complete prin identificarea şi autorizarea/ înregistrarea tuturor obiectivelor funcţionale care au activitate de producere, procesare, de transport, de depozitare şi comercializare produse alimentare de origine animală; asigurarea asistenţei de specialitate în funcţie de cerinţele legislative la unităţile de specialitate din teritoriu şi în unităţile de procesare şi desfacere cu produse alimentare; instruirea autorităţilor de control în domeniul siguranţei alimentare; implementarea legislaţiei comunitare privind clasificarea obiectivelor identificate, în conformitate cu activităţile lor specifice, prin evaluări anuale, încadrarea în categoria de risc şi monitorizarea progreselor acestora; monitorizarea implementătrii H.A.C.C.P (Analiza Riscurilor şi Punctelor Critice de Control) şi auditarea programelor implementate; efectuarea de controale şi inspecţii oficiale, corelate cu gradul de risc a unităţilor, stabilit în urma evaluării şi luarea de măsuri corective", a mai spus dr. Ioan Penţea.
Control şi expertiză de laborator
Potrivit acestuia, personalul DSVSA Sibiu, adică medicii veterinari, umani, chimişti, biologi, ingineri tehnologi, ingineri zootehnişti, monitorizează în permanenţă produsele alimentare care se comercializează pe teritoriul naţional şi în activităţi de import - export, prin acţiuni de supraveghere, de control şi expertiză de laborator, acţiuni cuprinse în programul strategic naţional, cu reprezentare în fiecare judeţ. "În laboratoarele de referinţă, acreditate din cadrul reţelei ANSVSA se efectuează examene pentru supravegherea bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om, analize pentru determinarea speciei de provenienţă, pentru proteina animală sau vegetală, expertizare privind încărcătura microbiană, a parametrilor fizici, chimici, prezenţa aditivilor alimentari, a reziduurilor, din materii prime, ingrediente, membrane şi alte elemente care definesc produsele finite, prin tehnici avansate de analiză, executate de specialişti bine pregătiţi profesional şi cu experienţă în domeniu", a mai spus secretarul executiv al Colegiului Medicilor Veterinari al judeţului Sibiu.
Toate probele, indiferent de natura acestora, la care sunt constatate substituiri, falsificări, depăşiri ale limitelor specificate sau prezenţa unor compuşi interzişi, etichetare necorespunzătoare, sunt notificate Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul de provenienţă al probelor pentru efectuarea investigaţiilor şi aplicarea de măsuri asupra lotului de provenienţă.