Tribuna
PNL
Carnea, sub control sanitar
Andra MARINESCU
1261 vizualizari
Carnea, sub control sanitar
Carnea provenită de la diferite specii de animale, păsări sau specii de acvacultură constituie un aliment cu importanţă deosebită pentru buna funcţionare a organismului uman, datorită conţinutului crescut de proteine de calitate superioară şi de substanţe minerale. Pentru sănătatea oamenilor, Colegiul Medicilor Veterinari Sibiu informează că trebuie să se ţină cont de calitatea şi cantităţile consumate zilnic pentru ca produsele să nu devină un agent nociv.

"Producerea, procesarea şi valorificarea cărnii urmează un traseu bine definit începând cu exploataţiile în care se cresc specii care asigură materia primă (carne roşie, carne albă) apoi unităţile de abatorizare, unităţi de procesare (fabrici, carmangerii, măcelării) unităţi de depozitare şi în final unităţi de distribuţie (magazine de spe­cialitate, hale agroalimentare, hiper şi supermarketuri)", spune dr. Ioan Penţea, secretarul executiv al Colegiului Medicilor Vete­rinari judeţul Sibiu. În acest sens, el spune că oamenii trebuie să cunoască factorii de contaminare, care se împart în cei chimici, adică substanţe poluante din mediu, biologici, respectiv bacterii, fungii, viruşi sau paraziţi, sau factori ce ţin de intenţia ilicită de falsificare a alimentelor, prin substituirea totală sau parţială a uneia sau a mai multor componente ale materiei prime, înlocuirea unor componente valoroase cu unele mai ieftine, adaosul de sub­stanţe naturale sau sintetice, în vederea mascării defectelor, utilizarea de ingrediente şi aditivi alimentari neadmişi sau în doze mai mari decât cele recoman­date, precum şi punerea pe piaţă a unui produs de imitaţi, în locul celui original. "Activitatea acestor categorii de obiective este în permanenţă sub control sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, urmărindu-se ca piaţa de desfacere locală, naţio­nală şi globală să fie asigurată cu carne şi produse din carne, salubre şi de calitate, care să nu pună în pericol sănătatea popu­laţiei, însă pentru menţinerea responsabilităţii faţă de consu­matori, a operatorilor din unităţile care produc, procesează, depo­zitează, transportă şi comer­cializează astfel de produse, se impun şi evaluări periodice com­plexe, prin care se urmăreşte: verificarea asigurării măsurilor administrative din exploataţii, cu referire la evidenţa strictă a efec­tivelor, înregistrarea exploataţiei; identificarea şi înregistrarea animalelor, ţinerea registrului de exploataţie, contract cu specialişti din domeniu prin care să se asi­gure tehnologia specifică, nor­mele de biosecuritate, sănătate, igienă şi bunăstare animală; realizarea unei baze de date cât mai complete prin identificarea şi autorizarea/ înregistrarea tuturor obiectivelor funcţionale care au activitate de producere, procesare, de transport, de depozitare şi comercializare produse alimentare de origine animală; asigurarea asistenţei de specialitate în funcţie de cerin­ţele legislative la unităţile de specialitate din teritoriu şi în uni­tă­ţile de procesare şi desfacere cu produse alimentare; instruirea autorităţilor de control în dome­niul siguranţei alimentare; imple­mentarea legislaţiei comunitare privind clasificarea obiectivelor identificate, în conformitate cu activităţile lor specifice, prin evaluări anuale, încadrarea în categoria de risc şi monitorizarea progreselor acestora; monitori­zarea implementătrii H.A.C.C.P (Analiza Riscurilor şi Punctelor Cri­tice de Control) şi auditarea programelor implementate; efec­tuarea de controale şi inspecţii oficiale, corelate cu gradul de risc a unităţilor, stabilit în urma eva­luării şi luarea de măsuri corec­tive", a mai spus dr. Ioan Penţea.

Control şi expertiză de laborator

Potrivit acestuia, personalul DSVSA Sibiu, adică medicii veterinari, umani, chimişti, bio­logi, ingineri tehnologi, ingineri zootehnişti, monitorizează în permanenţă produsele alimen­tare care se comercializează pe teritoriul naţional şi în activităţi de import - export, prin acţiuni de supraveghere, de control şi ex­pertiză de laborator, acţiuni cu­prinse în programul strategic naţional, cu reprezentare în fiecare judeţ. "În laboratoarele de referinţă, acreditate din cadrul reţelei ANSVSA se efectuează examene pentru supravegherea bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om, analize pentru determinarea speciei de provenienţă, pentru proteina ani­mală sau vegetală, expertizare privind încărcătura microbiană, a parametrilor fizici, chimici, pre­zenţa aditivilor alimentari, a rezi­duurilor, din materii prime, ingre­diente, membrane şi alte ele­mente care definesc produsele finite, prin tehnici avansate de analiză, executate de specialişti bine pregătiţi profesional şi cu experienţă în domeniu", a mai spus secretarul executiv al Colegiului Medicilor Veterinari al judeţului Sibiu.
Toate probele, indiferent de natura acestora, la care sunt constatate substituiri, falsificări, depăşiri ale limitelor specificate sau prezenţa unor compuşi inter­zişi, etichetare necorespunză­toare, sunt notificate Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul de provenienţă al probelor pentru efectuarea investigaţiilor şi aplicarea de măsuri asupra lotului de provenienţă.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica