Tribuna
PNL
Boxele-s goale, mieii zburdă, ciobanii-s stresaţi!
Ioan VIDRIGHIN
4824 vizualizari
Boxele-s goale, mieii zburdă, ciobanii-s stresaţi!
Carnea de miel va ajunge la 25-30 de lei/kg înainte de Paşti * Nici la supermarket nu mai sunt miei la vânzare * Anul acesta, cei mai mici miei vor cântări 10 kilograme
Ieri, în Hala Agroali­mentară a Pieţei Cibin bătea vântul prin cele 12 boxe pentru miei. "Nu mai vinde nimeni miei? Păcat! Cred că mai sunt sibieni ca mine care ar dori să cumpere un miel mai ieftin acum, decât la Paşti, chiar dacă trebuie să-l congelez până atunci", se destăinuie singurul client care se plimbă şi el uimit printre boxele goale.
Într-un colţ, la intrarea în hală, stingher, M. U., cioban din Ocna Sibiului, ne oferă un răspuns: "Suntem în post. Oamenii nu cumpără nici măcar telemea proaspătă, darămite carne de miel. Şi bine fac! Pentru că, altfel, ar trebui s-o congeleze până la Paşti. Mieii trebuie să fie proaspeţi! Să te bucuri de ei! De Paştele nostru o să vedeţi că-i plin de miei şi o să se vândă toţi. La preţ de peste 25 de lei. Pentru că acum se vând în viu la 14 lei/kg. Ceea ce înseamnă, de fapt, 28 lei/kg tăiat." Vom vedea dacă predicţia oierului se va adeveri. Tot el a fixat şi un termen precis: "După duminica Floriilor va fi bătaie mare  pe boxele pentru miei. Necazul îi tot la client! Că anul ăsta mieii sunt mai mari. Cel mai mic va fi de 10 kg. Îi vine greu sibia­nului să scoată din portofel 300 de lei pentru un miel."

În ferme, mieii zburdă

Marcel Andrei, preşedin­tele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine Mărginimea Sibiu­lui, susţine că "Şi anul acesta, în judeţul Sibiu, se vor tăia cel puţin 30.000 de miei. Dacă va fi nevoie, se pot tăia şi 40-50.000 de miei. Dar asta depinde de puterea de cumpărare a sibienilor. Cred că preţul va fi de la 25 lei/kg în sus. Trebuie să ştiţi că la 25 lei/kg nu ne acoperim nici costurile. La ora asta ţinem oile în stabulaţie pentru că afară-i frig şi nu au ce mânca. Iar furajele sunt foarte scumpe". În ferme, mieii zburdă liniştiţi!

Ciobanii sunt stresaţi

Ciobanii care au avut noroc au dat la export, la mijlocul lunii martie, mieii la preţul de 12-14 lei în viu, mai au ceva rezerve financiare. Ceilalţi sunt stresaţi, fie că nu pot scoate oile pe câmp, fie că n-au bani de furaje, fie că anul acesta din cauză că Paştile sunt abia în 5 mai, mieii sunt mai mari şi populaţia nu prea mai are bani să cumpere câte un miel întreg.
"Dacă s-ar încălzi vremea, le-am da drumul oilor afară. Stau de prea mult timp închise. Li-i dor şi lor de un pic de verdeaţă. Să ştiţi că nici telemeaua nu se vinde ca anul trecut!"

Miel la 30 lei/kg în supermarket

Sibienii care vor să cum­pere acum miel proaspăt sau congelat nu îl găsesc nici la supermarketuri. În Real, carnea de miel s-a terminat de săptămâna tre­cută. "Am avut miei de Româ­nia", ne spune un anga­jat de la raionul «carne». Probabil că vom mai primi miei înainte de Paştele ortodox, a adăugat el.
Nici la Metro, ieri, nu erau miei la vânzare. Ni s-a spus însă că "peste două zile vom avea la vânzare miei de România, la preţul de 29,76 lei/kg".
La Carrefour, aceeaşi situaţie: "Momentan nu avem carne de miel. Noi am vândut doar miel tranşat, la preţul de 32 şi 33 lei/kg. Cred că vom primi miel doar înainte de Paşti", ne-a spus o vânzătoare.





comentarii
8 comentarii

Babu' Vidrighin lasă vrăjeala!...Piaţa se autoreglează singură. Eu nu sunt consumator de carne de miel, dar opinez că preţul cărnii de miel va scădea
marginean cu oi
03.04.2013 01:25
de miile de euro pe care le primesc ciobanii nu spune nimic,dar carnea se scumpeste ca a crescut pretul la aier.
ion
03.04.2013 11:24
da oameni buni statul le da suventi mii de euro si ciobanii sunt stresati cum vine asta? sa le fie rusine nu ar trebui sa la mai cumpere nimenea marfa si piete sunt numaiBISNITARE asa zise ciobanite care nu au nici picior de oaie dar vand mereu branza vara iarna cu tonele de ciobani adevarati ei asta nu zice nimic administratia pietelor si domni ziaristi tac molcom pretul real nu ar trebui sa fie mai mare de 20 lei sa fim seriosi in suedia salariu mediu 1600 euro kilogramul de miel 8 euro romania salariu mediu 170 euro kilogramul de miel 5,6 euro nu este bataie de joc la consumatorii?
stela
03.04.2013 13:43
Ciobanii profita ca e traditie.Toti se vaita dar sunt putred de bogati.In schimb ii platesc pe paznicii oilor cu 6-700 lei pe luna(24 ore pe zi).
Tot eu
03.04.2013 14:27
Eu nu as da nici 5 lei pe kg de miel.
E o carne care pute si un miel e mai mult os decat carne
Cu 30 lei cumperi carne macra de vita care e mult mai buna.Prostia se plateste
Eu
03.04.2013 14:28
Romanu e fudul , desi sarac de Paste si Craciun sparge portofelul
Mama
03.04.2013 14:30
si nu numai atunci...la promotii de tig
@Mama
03.04.2013 17:42
Vidrighine , Vidrighine de ce nu faci un reportaţ despre mizeria de la st
consumator de carne de miel
03.04.2013 19:03
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica