Tribuna
PNL
Aviz pentru pârtie de schi, la Avrig
Dan FRÂNCU
4079 vizualizari
Aviz pentru pârtie de schi, la Avrig
Existenţa unui domeniu schiabil amenajat reprezintă, fără îndoială, resortul ce va duce la dezvoltarea economică şi turistică a unei zone. Probabil de la această idee au plecat şi reprezentanţii administraţiei locale a Avrigului când au început demersurile pentru amenajarea unei pârtii de schi pe teritoriul administrativ al oraşului (Zona Turistică „Valea Avrigului” – Poiana Neamţului). Chiar dacă, din diverse motive, lucrurile nu s-au mişcat foarte repede, au fost parcurse câteva etape importante în acest sens, astfel că visul avrigenilor de a avea o pârtie de schi în zonă (cu toate amenajările şi dotările conexe) pare că începe, încet – încet, să se concretizeze.

Urmare a hotãrârilor Consiliului Local Avrig, adoptate la jumãtatea anului trecut, prin care s-au creat condiţiile necesare pentru elaborarea unui Studiu de Prefezabilitate referitor la dezvoltarea turismului pentru practicarea schiului şi a altor sporturi de iarnã în oraşul Avrig, o echipã de specialişti ai Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Turism (INCDT) s-a deplasat în zonã şi a identificat trei variante posibile de amenajare. Documentul cu descrierea celor trei propuneri posibile a fost supus atenţiei Consiliului Local Avrig, în cadrul ultimei şedinţe ordinare. Dupã dezbateri, majoritatea legislativului local avrigean a cãzut de acord asupra uneia dintre variantele propuse şi şi-a dat avizul pentru ca INCDT sã poatã continua documentaţia tehnicã aferentã la faza Studiu de Fezabilitate.
Scenariul avizat de membrii Consiliului Local Avrig (recomandat şi de specialiştii INCDT), se constituie în amenajarea pârtiei de schi pe interfluviul denumit „Faţa varului” (între pâraiele Comãneasa şi Colţul), situatã în continuarea Muchiei Stãnişoarei.

Traseu lung de 2,3 kilometrii

Concret, lungimea estimatã a traseului ar fi de 2.350 metri, cu o altitudine la plecare pârtie de 1.450 metri şi o altitudine la sosire pârtie de 750 metri. Gradul de dificultate al pârtiei propuse pentru zona Avrigului este DIFICIL. Acelaşi scenariu mai prevede cã lungimea totalã a instalaţiei de transport pe cablu va fi de 2.150 metri iar costul estimat al SPF este de 15.022,28 mii euro (inclusiv TVA).
Avantajele construirii pârtiei dupã acest scenariu ar fi altitudinea de plecare şi sosire superioarã faţã de alte propuneri posibile, precum şi valoarea de investiţie cea mai scãzutã. De asemenea, specialiştii INCDT considerã cã orientarea pârtiei preponderent nord – vest şi încadrarea acesteia ca pârtie DIFICILÃ ,din cauza estimãrii pantei medii de peste 30 %, constituie dezavantajele scenariului. (În urma întocmirii studiului topografic se va încerca corectarea traseului pârtiei, în mãsura în care va fi posibil, pentru reducerea pantei la maximum 30 %.)
 În documentul prezentat de specialiştii INCDT se mai menţioneazã cã dezvoltarea domeniului schiabil în zona montanã a oraşului Avrig trebuie sã se deruleze în mai multe etape, având în vedere costurile de investiţie foarte mari şi perioada extinsã de amortizare a acestora. Ma mult, referindu-se strict la scenariul avizat de aleşii avrigeni, în document se menţioneazã cã suprafaţa naturalã a pârtiei nu necesitã intervenţii mari comparativ cu alte propuneri şi cã o parte a traseului este deja defrişat.
Se mai menþioneazã, de asemenea, cã, în funcţie de succesul investiţiei şi de numãrul de turişti atraşi, proiectul va putea fi continuat cu o nouã etapã de amenajare.
Prin Legea nr. 526/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, a fost aprobat Programul naţional de dezvoltare a turismului montan "Schi în România”, ca program de interes naţional pentru dezvoltarea turismului montan, cu componenta principalã "Turism pentru practicarea schiului şi a altor sporturi de iarnã". Printre locaţiile identificate şi menţionate în Anexa acestei legi se aflã Valea Avrigului şi Poiana Neamţului, zone situate pe teritoriul administrativ al oraşului Avrig. Astfel, pentru zonele menţionate, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Turism, în colaborare cu societãţi de proiectare şi consultanţã în domeniu, vor realiza un studiu integrat privind dezvoltarea turismului montan pentru practicarea schiului şi a altor sporturi de iarnã, vor stabili terenurile care vor fi incluse pentru practicarea schiului şi a sporturilor de iarnã şi vor elabora planul de amenajare a teritoriului şi de urbanism. Dupã întocmirea acestor documentaţii, ar trebui amenajate, dezvoltate sau reabilitate infrastructuri generale: cãi de acces, alimentãri cu apã, gaze, curent electric, canalizãri, staţii de pompare şi staţii de epurare a apelor uzate, parcãri, drumuri forestiere şi alte utilitãţi necesare. De asemenea, legea prevede amenajarea, dezvoltarea sau reabilitarea pârtiilor de schi, cu instalaţiile de transport pe cablu aferente, instalaţiile şi echipamentele de producere a zãpezii artificiale şi de întreţinere a pârtiilor şi instalaţiile pentru iluminatul pârtiilor de schi dar şi amenajarea, dezvoltarea sau reabilitarea pârtiilor destinate practicãrii celorlalte sporturi de iarnã (biatlon, bob, sanie, sãrituri de la trambulinã, a patinoarelor şi echiparea cu instalaţiile şi echipamentele corespunzãtoare). Tot prin acest act normativ se face referire şi la construirea, dezvoltarea sau reabilitarea structurilor de primire turisticã. Terenurile pe care ar urma sã fie pârtiile şi celelalte amenajãri vor fi exceptate de la plata taxelor pentru scoaterea definitivã din fondul forestier. Exceptatã de la plata taxelor aferente va fi şi schimbarea destinaţiei pãşunilor şi fâneţelor care vor fi incluse în program. Terenurile respective, aflate în proprietatea publicã a unitãţilor administrativ-teritoriale, precum şi instalaţiile de transport pe cablu sunt declarate de utilitate publicã şi vor fi exploatate în conformitate cu legislaţia în vigoare. Sursele de finanţare pentru realizarea programului se constituie, dupã caz, din sume alocate de la bugetul de stat şi bugetele locale, în limita creditelor bugetare aprobate anual cu aceastã destinaţie, credite interne sau externe, ajutoare financiare interne sau externe nerambursabile, resurse ale sectorului privat şi alte surse atrase.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica