Tribuna
PNL
Atenţie la mieii lătrători!
Ioan VIDRIGHIN
2072 vizualizari
Atenţie la mieii lătrători!

Remanenţa scandalurilor cu carnea de cal pe post de carne de vită, a laptelui infestat cu aflatoxină sau a altor ali­mente suspicionate de te miri ce s-a stins de mult timp la Sibiu.Consumatorii sibieni de lapte, de carne şi ouă sunt convinşi că aceste alimente sunt conforme şi sub un control strict. Este o realitate indusă şi de controlul şi supravegherea permanente a inspectorilor DSVSA Sibiu care răspund de siguranţa alimentului şi care transmit tot mai multe semnale de încredere către piaţă.
Evenimentul cel mai impor­tant în această peiroadă este sacrificarea mieilor de Paşti. Aceştia pot fi sacrificaţi, cu respectarea normelor sanitar veterinare, în cele dou[ abatoare autorizate din Sibiu,  şi Mediaş, precum şi în centrele temporare de sacrificare autorizate de DSVSA Sibiu. În 2012 au fost autorizate 6 centre în Răşinari, Slimnic, Tălmaciu, Ocna Sibiului, Tilişca, Agnita. În acest an, până ieri, au fost autorizate dou[  centre de  tăie­re a mieilor în Piaţa Mediaş `i la Bungard.
Sperăm să nu se mai repete vreuna din „năzdrăvăniile” din urmă cu 2 ani ale unor ciobani care tăiau mieii la marginea drumului sau la stână şi când unii cumpărători ajunşi acasă au descoperit că au în sacoşă „miei lătrători”. În privinţa preţului, care pare să depă­şească 25 lei / kg, degeaba se supără unii şi alţii care, fie nu ţin la acest obicei, fie fac co­mentarii care nu au nici în clin nici în mânecă cu subiectul. Preţul îl fixează piaţa, dincolo de greutăţile pe care le invocă în fiecare an ciobanii. O piaţă văduvită de consum, de cerere adică, nu va putea să menţină nişte preţuri ridicate. Mai ales că în acest an oferta este foarte bogată, pentru că Paştele este abia în 5 mai. Estimările specialiştilor din cadrul DSVSA Sibiu invocă o cifră de 35.000 de miei care vor fi sacrificaţi de Paşti în judţeul nostru, în gospodăriile individuale şi pentru piaţă. Crescătorii de miei spun că au destule ani­male în acest an pentru a acoperi cererea in­ternă, dar şi solicitările la export. Ei susţin că pentru a-şi acoperi costurile, ar trebui să vândă kilogramul de carne în viu la un preţ de 15 lei / kg, iar carcasa de miel la minim 25 lei / kg.
Prin satele din Mărginimea Sibiului au apărut intermediarii care cumpără mieii pentru ex­port. Principalele pieţe externe sunt ţările arabe, Grecia şi Italia. Deja au fost exportaţi 4.500 de miei din judeţul nostru prin câ­teva centre de colectare din ţară.
Un lucru este cert, ciobanii ştiu că Paştele este principalul moment al anului când îşi pot rotunji bine veniturile. Dar, în acelaşi timp, ştiu că dacă exa­gerează cu preţul la miei riscă să rămână cu carnea nevân­dută. Anul trecut, unii dintre ei au ieşit în pierdere pentru că au rămas cu mieii nevânduţi şi, în plus, li s-a stricat şi carnea pentru că nu au avut spaţii unde să o depoziteze.




comentarii
2 comentarii

Ciobanii stiu ca se spune Pasti nu Paste Vitrighine in Rasinari.
s
19.04.2013 07:42
Poate autorul articolului sa ne spuna concret cand si cine s-a trezit in sacosa cu un miel "latrator" ?
Cum puteti lansa in ziar toate prostiile?
De asemenea de ce lansati voi in ziar pretul la carnea de miel? Nu aveti ce scrie?
un sibian
19.04.2013 07:46
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica