Tribuna
PNL
Şase zile sub "asediul" tinerilor actori
Andra MARINESCU
2855 vizualizari
Şase zile sub
Studenții sibieni au cucerit orașul cu cele 11 spectacole jucate de 34 de actori, care au reprezentat 99 de personaje, în șase zile. Microstagiunea Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu s-a aflat la prima ediție, însă organizatorii au spus că vor face ca acest proiect să devină tradiție și să pună în valoare tinerii artiști, pe scena teatrului. După ce au evoluat în spațiile microstagiunii, actorii au fost premiați. Festivitatea de premiere a avut loc după ultimul spectacol din program, "Romeo și Julieta". Astfel, au fost acordate premiul pentru cea mai bună actriță, premiul pentru cel mai bun actor și pentru cel mai bun spectacol.


Au deschis cu o expoziţie care să îi prezinte şi au încheiat cu unul dintre cele mai premiate şi iubite spectacole, povestea de dragoste dintre "Romeo şi Julieta", în regia lui Bogdan Sărătean. Între timp, au trăit cele şase zile ale microstagiunii intens, de la un spaţiu de joc la altul, de la Sala Studio a Casei de Cultură a Sindicatelor, la Studiul CAVAS al Facultăţii de Litere şi Arte din cadrul ULBS, la Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gong" şi aşa mai departe. Peste tot, tinerii aflaţi la început de drum au adunat zeci de aplauze, iar de fiecare dată au trăit aceleaşi emoţii intense.


Duminică, ziua recompenselor


Ultima zi în care ropotele de aplauze au răsunat în cadrul microstagiunii a fost duminică seara, când a avut loc festivitatea de premiere a actorilor, pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Cei care au decis câştigătorii distincţiilor au fost prof. univ. dr. Livia Ilie, prorector al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, Raluca Rădulescu, traducător de teatru şi jurnalist cultural, şi Ionuţ Sociu, critic de teatru. Ei au văzut toate cele 11 spectacole, care au ilustrat 99 de personaje, interpretate de cei 34 de tineri actori. Concluzia lor, după vizionarea acestor reprezentaţii, a fost că toate spectacolele au fost extraordinare şi toţi studenţii au fost foarte buni. "Universitatea noastră este foarte bucuroasă că are studenţi atât de talentaţi, iar acest proiect, <<Studenţii sibieni cuceresc oraşul>>, este unul prin care ieşim în comunitatea din care facem parte cu excelenţă în domeniul artei, al teatrului. Ne bucurăm că avem colegi inimoşi la Departamentul de Artă Teatrală, care lucrează împreună cu studenţii, şi vă felicit pe toţi pentru muncă, pentru dedicare, pentru pasiune faţă de această profesie", a spus prorectorul Livia Ilie.


Anton Balint, Călin Roajdă, Cristina Blaga şi Maria Soilică - cei mai buni actori


Juriul a nominalizat cinci nume, la fiecare categorie. Premiul pentru cel mai bun actor (ex-aequo) a fost înmânat de Ilie Gheorghe tinerilor Anton Balint şi Călin Roajdă. Ceilalţi care au fost nominalizaţi în cadrul acestei secţiuni au fost Paul Bondane, Iustinian Turcu şi Cristian Timbuş. Cele mai talentate actriţe au fost Cristina Blaga şi Maria Soilică, ele primind distincţiile de la cunoscuta Ofelia Popii. La această categorie au fost nominalizate şi Rada Constantinov, Maria Tomoiagă şi Alexandra Şerban. În ceea ce priveşte titlul de cel mai bun spectacol, el a fost obţinut de "Antisocial", realizat de Bogdan Georgescu. Reprezentaţia spune povestea unor elevi care creează un grup secret pe un site de socializare, fiind premiată, duminică, de Livia Ilie. Celelalte nominalizări la acest premiu au fost "Coro Nero", "Kathie şi hipopotamul", "Romeo şi Julieta" şi "Omul cel bun din Sîciuan".
Suma totală a premiilor a fost 1.100 lei. "Microstagiunea a fost gândită pentru ca studenţii noştri să fie cunoscuţi. Ei trebuie să iasă în faţă, Sunt foarte mulţi oameni în oraş care nu ştiu că, în Sibiu, există o şcoală de teatru. Vrem să fim cunoscuţi", a explicat scopul proiectului Luminiţa Puiuleţ, managerul proiectului.
Intrarea la toate spectacolele microstagiunii a fost liberă. Proiectul s-a desfăşurat în perioada 5-11 octombrie, prima zi fiind dedicată vernisajului expoziţiei "Tinerii Artişti în Imagini". "Studenţii sibieni cuceresc oraşul" a fost pus la cale de Departamentul de Artă Teatrală al ULBS, condus de Ion Tomuş, şi Centrul de Cercetări Avansate în Artele Spectacolului - CAVAS, fiind o acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica