Tribuna
PNL
ALERTĂ: Patru salvamontişti, surprinşi de avalanşă la Bâlea Lac - FOTO / VIDEO
ALERTĂ: Patru salvamontişti, surprinşi de avalanşă la Bâlea Lac - FOTO / VIDEO

UPDATE 2: Un bărbat de 28 de ani a stat 12 minute sub zăpadă. 

Din fericire, starea celor patru salvamontişti este bună. Doar unul dintre ei a avut nevoie de asistenţă medicală. De fapt, felul în care cei patru salvamontişti s-au ajutat la Bâlea Lac este o adevărată lecţie de prietenie, dar şi una de supravieţuire. Avalanşa a pornit de sus, după ce s-a creat o placă de vânt. Peste zăpada depusă, din cauza vântului s-a depus o altă zăpadă de consistenţă diferiză şi s-a rupt. Trei dintre salvamontişti au fost surprinşi parţial de muntele de zăpadă. Unul, însă, a fost acoperit total. Ceilalţi trei nu au stat foarte mult pe gânduri. Au pus mâna pe echipamente şi, după doar două minute şi-au localizat prietenul. 

 

 

Au urmat minute în şir în care cei trei au săpat până când l-au găsit pe salvamontistul de 28 de ani. În total acesta a stat sub zăpadă timp de 12 minute. 

"În jurul orei 13 s-a produs o avalanşă în căldarea glaciară a lacului Bâlea, undeva deasupra lacului Bâlea, spre Sud. Au fost surprinse patru persoane, toţi salvamontişti. Avalanşa s-a produs de deasupra colegilor mei. Ei au fost surprinşi de zăpadă şi trei au fost îngropaţi parţial, iar unul a fost îngropat total. Cel care a fost îngropat total a fost scos după 12 minute din zăpadă. A fost degajată zăpada din jurul lui de către salvamontişti, după care în ajutorul colegilor mei de acolo au venit şi doi jandarmi montani. Nu erau în timpul liber, erau în patrulare. Au vrut să meargă să vadă cum e stratul de zăpadă. Riscul de avalanşă în acest moment la Bâlea este de 2 pe o scară de la 1 la 5, nu este un risc care să implice mare lucru, dar totuşi se pot fi produce avalanşele. Când s-a produs avalanşa, ei erau în urcare spre versant", a povestit Adrian David, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Sibiu.

Au avut noroc

Doi dintre cei surpinşi de avalanşp sunt angajaţi ai Serviciului Salvamont Sibiu, unul este angajat al Serviciului Salvamont Cluj şi unul este voluntar. Nu erau oameni fără experienţă şi, de fapt, asta a fost salvarea lor. "Aveau experienţă şi acest lucru a contat foarte mult, pentru că au avut la ei toate echipamentele individuale de protecţie, de salvare în avalanşă şi au intervenit extrem de rapid. Cei care au fost prinşi parţial s-au degajat repede, au luat echipamentul cu emiţător electronic, l-au căutat pe cel de sub zăpadă. L-au găsit în două minute. A durat mai mult până au săpat stratul de zăpadă de deasupra lui. Colegii suprinşi parţial au fost cei care l-au scos pe al patrulea. A avut noroc, evident. De fapt, ce s-a întâmplat? Vântul care a bătut ieri şi azi-noaptea creat o placă de vânt. O zăpadă de altă consistenţă s-a depus peste stratul vechi şi acela s-a rupt şi i-au surprins pe oameni. Şansa lor a fost mare pentru că au avut echipament de protecţie cu ei", a mai spus Adrian David. 

Doi dintre salvamontişti au fost duşi la spital. Deşi a avut pierderi de cunoştinţă, bărbatuld de 28 de ani care a trăit 12 minute îngropat sub zăpadă, este în stare bună. "Au fost aduşi la UPU doi pacienţi. Unul a fost adus de SMURD, cel de 28 de ani, care a avut şi pierderi de cunoştinţă. Acum este stabil hemodinamic. Este la Urgenţe, urmează investigaţiile. Celălalt a fost adus de Serviciul Salvamont, are 23 de ani, este conştient. Am mai rămas o persoană la faţa locului, fără mărci traumatice. De altfel, toată trupa de băieţi de la Salvamont este în stare bună, doar cel de 28 de ani a avut episod de pierdere de cunoştinţă", a declarat dr. Daniela Ţăran, medic SMURD.

UPDATE 1: Cei patru bărbaţi care au fost surprinşi de avalanşa de la Bâlea Lac sunt angajaţi ai Salvamont, trei din Sibiu şi unul din Cluj. Unul dintre ei, în vârstă de 28 de ani, este în stare gravă, după ce a stat mai bine de 12 minute sub zăpadă.

 

UPDATE: Trei persoane au scăpat ca prin urechile acului

Surprinşi de avalanşă au fost patru schiori care practicau schi extrem pe o pârtie neamenajată situată pe versantul de deasupra tunelului care leagă judeţele Sibiu şi Argeş. O singură persoană a fost îngropată în zăpadă, alte trei reuşind să scape ca prin urechile acului. 

Echipa Salvamont a acţionat imediat, zona fiindu-le cunoscută. Toţi cei patru schiori au fost salvaţi la timp.

 

ŞTIRE INIŢIALĂ:

Patru persoane au fost surprinse de o avalanşă care a avut loc sâmbătă în jurul orei 14.30 la Bâlea Lac. La faţa locului a ost solicitat un elicopter SMURD. 

"A avut loc o avalanşă cu posibil patru persoane surprinse, la Bâlea Lac, cabana Paltinu. Intervine SMURD, Salvamont, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sibiu şi elicopterul SMURD de la Târgu Mureş se deplasează către Bâlea Lac", spun reprezentanţii ISU Sibiu.

Revenim cu amănunte!







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica