Tribuna
PNL
Ai făcut practică? Voluntariat? Ai şanse mai mari să fii angajat!
Andra MARINESCU
2435 vizualizari
Ai făcut practică? Voluntariat? Ai şanse mai mari să fii angajat!
Termini liceul. Studiezi la facultate, mergi la cursuri, seminarii şi laboratoare. Înveţi multă teorie, treci prin toată materia, citeşti vrute şi nevrute, de la chestiuni generale la cele specializate. Devii capabil să vorbeşti despre orice, iei examenele cu succes. Şi note mari, pe deasupra. Şi apoi ce faci? Iei diploma şi o adaugi la CV. Şi porneşti în căutarea unui loc de muncă. Puţini sunt însă cei care şi reuşesc să îşi găsească un serviciu imediat după absolvirea facultăţii. Ce e de făcut?
Răspunsul l-au dat direct angajatorii, respectiv repre­zentanţii firmelor care s-au adunat ieri în Aula Magna "Avram Iancu" a Facultăţii de Litere şi Arte a ULBS, cu ocazia celei de-a cincea ediţii a "Forumului - Uni­versitatea <<Lucian Blaga>> din Sibiu în dialog cu Piaţa Muncii", să spună ceea ce vor ei în echipă. Şi se pare că nu vor oameni spe­cializaţi, care să cunoască de la cap la coadă un anumit domeniu, să ştie teorie multă şi să aibă nenumărate cunoştinţe. Şi atât. Pentru ei, contează cât de mult te implici, cât te dedici meseriei şi cât de mult îţi doreşti să îţi atingi atât propriile ţeluri pro­fesionale, cât şi pe cele ale corporaţiei. În plus, atuuri sunt stagiile de practică efectuate în timpul studiilor. Aici, angajatorii te pot vedea la ei acasă, cum s-ar spune, te corectează, îţi formează deprinderile, îţi dezvoltă abi­lităţile şi ca­pacităţile, te învaţă ceea ce ei caută. Te pregătesc pentru realitatea de pe piaţa muncii.

Poveşti de succes

Pentru a exemplifica aceste as­pecte, întâlnirea de ieri i-a adus în faţa studenţilor pe câţiva dintre experţii de pe piaţa muncii, unii dintre ei alegând să îşi spună şi po­veştile de succes din plan profe­sio­nal, pe care, spun ei, le-au "scris" cu răbdare, am­biţie şi, mai ales, perseve­renţă. Adrian Marius Spătă­cean este unul dintre ei, fost student al Facultăţii de Ingi­nerie a ULBS, astăzi în cali­tate de anga­ja­tor. El relatează evoluţia sa profe­sională, mar­cată de suişuri şi cobo­râşuri la început. Marius Spătăcean a ajuns să lu­creze într-una din cele mai importante firme şi acum este mândru de ceea ce a realizat, de aceea îi în­deam­nă şi pe tineri să se implice cât pot încă din timpul facul­tăţii ^n activităţile practice din companii. Îşi aminteşte că, în mo­mentul când a ajuns să lucreze a­colo, îi era greu că trebuia să împar­tă un calculator cu alte nouă per­soane, că nu ştia limba fran­ceză şi că s-a ambiţionat să rămână şi să se ridice cât mai sus în rang, ajun­gând şef de sector în cadrul cor­poraţiei. Dar Adrian Marius Spă­tăcean este doar un exemplu de bune practici. Mulţi au ajuns în mari com­panii datorită pasiunii şi dorin­ţei de a trata cât mai serios viitorul, pe care începi să îl con­struieşti încă din momentul în care începi să studiezi la o facultate, ale­gând, deja, un drum propriu-zis.

CV-ul depinde de tine

Universitatea "Lucian Bla­ga" din Sibiu vine să sprijine activitatea practică a stu­denţilor săi şi le propune o serie de colaborări cu diferite firme, care să îi ajute la dezvoltarea profesională. "O universitate nu poate exista fără să menţină relaţiile cu exteriorul, cu mediul de pe piaţa muncii, pentru că obiectivul ei principal este să pregătească oamenii pentru ceea ce e în mediul real", trans­mite Constantin Oprean, şef Catedră UNES­CO şi preşedinte al Sena­tului ULBS. De aceea, pentru ca absorbţia pe piaţa muncii să se poată realiza cât mai repede şi mai eficient, important este şi volun­tariatul. Astfel, ac­tivităţile realizate din proprie iniţiativă şi fără re­muneraţie, în timpul facultăţii, sunt binevenite şi, de ase­menea, apre­ciate de anga­ja­tori. După ce stu­denţii absol­vă studiile universitare, vine vremea, dacă nu au făcut-o deja, să îşi comple­teze CV-ul. Mulţi, însă, nu prea au cu ce. De aceea, făcând parte, de pildă, din diferite organizaţii non-profit şi par­ticipând la variate activităţi, ei au de câştigat şi pot bifa în CV această practică. În plus, acţiunile de voluntariat sunt benefice şi pentru dezvol­tarea personală. Pe lângă faptul că poţi cunoaşte mai multă lume şi crea contacte în variate domenii, de care - cine ştie?- odată şi odată vei avea nevoie, voluntariatul dezvoltă apti­tudini de so­cializare şi comu­nicare cu cei din jur, precum şi alte trăsături de caracter. În plus, în momentul în care anga­jatorii observă acest punct înscris în CV, îşi pot da seama de felul de a fi, de implicare şi dedicare.




comentarii
3 comentarii

Cei care nu vor sa treaca prin facultate ca gasca prin apa nu isi permit nu isi permit voluntariat sau practica decat in timpul vacantei. Angajatorii care cer ca absolventii sa aibe minim 2 ani de experienta imediat dupa terminarea studiilor de cele mai multe ori se aleg cu angajati care nu stiu nici sa scrie corect.
Atata timp cat facultatile nu incheie conventii cu diverse firme pentru a asigura studentilor prectica si exerienta necesara completarii studiilor aceasta cerinta a angajatorilor nu este tocmai realista.
*
17.04.2013 08:47
vrajealaaa cu voluntariatele ... daca n-ai experienta pe postul solicitat, nu te baga nimeni in seama... poti sa ai nsphe mii de calificari si diplome
andrei
17.04.2013 20:21
vrajeli. ideea e sa fie negrii pe plantatie restul ambalaj frumos colorat!
titu
17.04.2013 22:14
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica