Tribuna
PNL
89 de artişti, la Festivalul Tânăr de la Sibiu
Alexandra CHEŞCU
1516 vizualizari
89 de artişti, la Festivalul Tânăr de la Sibiu

Artele spectacolului se simt în mare formă la ediţia pilot a Festivalului Tânăr de la Sibiu, care se desfăşoară până în 4 octombrie. 89 de artişti din 6 ţări vor prinde, în aceste zile, publicul într-un iureş de spec­tacole de teatru, dans şi muzică în secţiunile copii/kids şi tineri/youth, dar şi într-o serie de workshopuri.
"Festivalul Tânăr de la Sibiu face o incursiune fascinantă în lumea artelor spectacolului, conturând un imaginar aproa­pe de preocupările celor mai tineri", spun organizatorii eve­nimentului, care au pregătit mai multe secţiuni pe diferite categorii de vârstă.
 
Pentru prichindei

Secţiunea dedicată copiilor include în premieră, la Sibiu, un spectacol adresat celor cu vârsta între 0 şi 3 ani: „Cucu bau!” este un spectacol produs de Teatrul Baj din Polonia ce se adresează atât copiilor, cât şi părinţilor, aceştia intrând împreună
într-o lume plină de forme şi sunete, cu situaţii dintre cele mai neaşteptate. Tot ca o premieră, copiii cu vârsta peste 5 ani vor putea urmări aventurile celebrului Aladin într-un spectacol de animaţie cu proiecţii 3D, creat de Trupa Arcadia din Oradea. Dansa­torii francezi de la Act2 vor prezenta spectacolul „Mira­vella”, o fabulă fantastică povestită prin dans. Tot în cadrul acestei secţiuni, Márkus Puppet Theatre din Ungaria vor prezenta istoria zborului printr-un spectacol de animaţie cu păpuşi şi obiecte („Pot sa zbor!”), iar cei de la Thalias Kompagnons din Germania aduc pictura live într-un spectacol despre locurile magice din poveştile vechi („Ce face culoarea roşie?”). Actorii spanioli de la Trukitrek prezintă două comedii ce au la bază tehnica păpuşii animate (jumătate om, jumătate păpuşă): „Hotel Crab” spune cu umor poves­tea unui jaf petrecut în miez de noapte ce îi va lua prin surprindere pe toţi, iar „Jukebox” aduce atmosfera cabaretului, ambele show-uri debordând de umor şi hit-uri muzicale.

Pentru tineri

Secţiunea dedicată tinerilor aduce la Sibiu pe unii dintre cei mai interesanţi artişti ai momentului. „Profu de religie”, care pune problema educaţiei şi a relaţiilor dintre profesori, parinţi şi adolescenţi, este rodul unui proces colaborativ dintre dramaturgul Mihaela Michailov, regizorul Bobi Pricop şi actorii Teatrului Na­ţional din Craiova, după ce un fragment din piesă a fost de­clarat câştigător la cea de-a treia ediţie a Concursului de proiecte pentru tineri regizori şi dramaturgi români iniţiat de Teatrul Naţional Craiova.
La rândul său, spectacolul „Pisica verde”, care a obţinut trei premii la Gala Tânărului Actor Hop 2013, spune povestea a şase adolescenţi dintr-un oraş de provincie şi a unei seri de sâmbătă care le va schimba vieţile pentru tot­deauna. Spectacolul lui Fe­renc Fehér de la M Studio, Kampf este o incursiune core­grafică în zona puterii şi manipulării, a „echilibrului” între dominator şi dominat, a relaţiei între grup şi individ, ce îl aduce pe scenă pe Levente Orbán, actor de mare fineţe şi forţă care poate fi văzut în filmul premiat la Festivalul de la Cannes 2015, Son of Saul (re­gia László Nemes, propune­rea Ungariei pentru Premiile Oscar 2016). Ada Milea vine, de asemenea, la Sibiu, alături de actorii Teatrului Naţional din Cluj şi prezintă „Apolodor” - un fel de hartă muzicală a călătoriilor pinguinului lui Gellu Naum.

Ateliere

Elevii de liceu sunt invitaţi să se înscrie la „Atelier de teatru imagine şi teatru forum”, un workshop derulat zilnic pe perioada festivalului de la orele 10:00 şi 16:00. Coordo­nat de regizorul Lorand Ma­xim, atelierul va aborda un sistem de jocuri şi exerciţii prin care participanţii se pot detaşa de felul în care acţio­nează în societate, pot re­constitui şi analiza consecin­ţele acţiunilor lor prin teatru.
Acest eveniment este fi­nanţat de Consiliul Local Si­biu prin Primăria Municipiului Sibiu şi susţinut de UNITER prin fondul de timbru teatral.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica